Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο NOESIS – Ένα ταξίδι στις Επιστήμες
Φεβ 5 2024

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA» (myth2space) και του Εργαστηρίου Δραστηριοτήτων «Από το Apollo στο Artemis… ένα ταξίδι στη Σελήνη» επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου στην οποία παρακολούθησαν δύο προβολές.

Μέσα από τη «Διαστημική αποστολή: Νυχτερινός ουρανός» περιηγήθηκαν στους αστερισμούς, ανακάλυψαν τους αρχαίους μύθους που κρύβονται πίσω από τα ονόματά τους και ταξίδεψαν στο ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες του. Παρακολούθησαν με προσοχή τη ζωντανή παρουσίαση, έπαιξαν στο τέλος ένα παιχνίδι ερωτήσεων με επιτυχία και ενθουσίασαν την υπεύθυνη του προγράμματος. Στον «Μαγικό πλανήτη», μια ταινία κινουμένων σχεδίων, ταυτίστηκαν με τη μικρή Μία που προσπαθεί να προστατέψει τη Γη και να σώσει τις 4 εποχές του χρόνου από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μικρές και μικροί μηχανικοί». Με αφορμή τον χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου Τεχνολογίας τα παιδιά μελέτησαν τις μηχανές, τη μορφή, τη λειτουργία και τη χρησιμότητά τους από την προϊστορική περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς και βυζαντινούς  χρόνους. Στο Εκθετήριο Αυτοκινήτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα, «σταθμούς» στην ιστορία  της αυτοκίνησης και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στο Τεχνοπάρκο, στα διάφορα εκθέματα αλληλεπίδρασης, με τρόπο  διαδραστικό και διασκεδαστικό τα παιδιά παίζοντας ήρθαν σε επαφή με επιστημονικές αρχές και φαινόμενα.

Όταν η μάθηση μετατρέπεται σε παιχνίδι, κινητοποιείται η διάθεση για γνώση και ενθαρρύνεται ο επιστημονικός τρόπος σκέψης!