Φωτογραφίες – Παράθυρα στον κόσμο ή/και στον εαυτό μας..
Δεκ 2 2020

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ψηφιακό χώρο του σχολείου μας. Μετά την πρόσκληση από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β1, η  κα Μαρία Κοκορότσκου, αν.Διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης , συνδέθηκε στην ψηφιακή μας τάξη, προκειμένου να μας «ξεναγήσει» εικονικά στην έκθεση «Anthropause1».

Γ.Δέτσης Π.Γεωργίτσης

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση, όχι μόνο για το υλικό των φωτογραφιών που περιλαμβάνει και την ιδιαίτερη και βιωματική πια επικαιρότητά του, αλλά και για τον τρόπο που οργανώθηκε και συγκέντρωσε τα εκθέματά της: Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2020, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα των φωτογράφων και στην κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει το πνεύμα της εποχής, τις πτυχές και τα βιώματα από το πρωτόγνωρο τότε lockdown που έφερε στην χώρα η πανδημία covid-19.  Όπως μας εξήγησε η κα Κοκορότσκου, το πολυεπίπεδο υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση, περιέχει έργα καλλιτεχνών, φωτοδημοσιογράφων, ερασιτεχνών, απλών πολιτών που αποτύπωσαν το βίωμα της πρώτης καραντίνας με τον φωτογραφικό τους φακό. Στόχος της πρόσκλησης ήταν να λειτουργήσει «σαν ένα ανοιχτής πρόσβασης αρχείο για αυτή τη μοναδική συνθήκη, την άνοιξη του κορονοϊού. Μπορεί ίσως ακόμη να εκληφθεί ως το συλλογικό, αποσπασματικό ημερολόγιο μιας εποχής στην οποία, παράλληλα με τις διαρκείς επικλήσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, προβάλλει η ανάγκη να μείνουν οι άνθρωποι ενωμένοι όσο ίσως ποτέ άλλοτε», όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου. Το ενδιαφέρον αυτό φωτογραφικό είναι στο σύνολό του προσβάσιμο, καθώς έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα https://res.momus.gr/el/anthropause-gr  .

 

Η κ.Κοκορότσκου, με ιδιαίτερη ζωντάνια που φανέρωνε και τη δική της αφοσίωση στη φωτογραφία, επέλεξε έναν ικανό αριθμό φωτογραφιών που παρουσίασε στα παιδιά. Άλλες φωτογραφίες αναδείκνυαν τη μοναξιά του εγκλεισμού ή αποτύπωναν την απρόσμενη ερημιά των πόλεων και των δρόμων, άλλες τολμούσαν να «αντιδράσουν» δημιουργώντας σκηνές και εικόνες ανατρεπτικές μέσα στον περιορισμένο χώρο των δωματίων. Ρεαλιστικές ή «κατασκευασμένες» και φανταστικές, σχεδόν υπερρεαλιστικές, οι φωτογραφίες αναδύονταν στην οθόνη των υπολογιστών μας δίνοντας εικόνα και έκφραση  στα δικά μας σημερινά βιώματα αυτής της δεύτερης καραντίνας.

Χ.Χασιώτη Γ.Ματσαμάκη

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση και έθεσαν ποικίλα ερωτήματα στην ομιλήτρια, ενώ δεν δίσταζαν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες και διαστάσεις στις φωτογραφίες που έβλεπαν. Παράλληλα, τα παιδιά έθεσαν ως στόχο την δημιουργία του δικού τους αποθετηρίου φωτογραφιών για την περιγραφή του φαινομένου της καραντίνας όπως το βιώνουν σήμερα τα ίδια.

Α.Κατσιροπούλου

Μετά από τόσες ώρες και βδομάδες μαθημάτων στις ψηφιακές μας τάξεις το δίωρο των μαθημάτων της Φιλοσοφίας και της Πληροφορικής που παραχωρήθηκε από τις καθηγήτριες κ.Βουλγαράκη και κ.Σφυρίδου στην εικονική αυτή περιπλάνηση στην έκθεση του  MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας δεν ήταν μόνο μια ανάσα και μια διέξοδος για μαθητές και καθηγητές, αλλά αποτέλεσε και μια αφορμή να κοιτάξουμε με διαφορετική ματιά τον χώρο που μας περιβάλλει, με ματιά διερευνητική, δημιουργική και παιχνιδιάρικη!

Είναι ενδεικτικές οι εντυπώσεις που κατέγραψε αυθόρμητα αμέσως μετά την παρουσίαση η  Σοφία: «Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ωραία παρουσίαση και μου είπαν και τα άλλα παιδιά ότι άξιζε η συμμετοχή μας. Φώναξα μάλιστα και την μητέρα μου να παρακολουθήσει και συμφωνεί ότι ήταν μια θαυμάσια έκθεση. Μου είπε χαρακτηριστικά: «ήταν σαν να πήγα μια βόλτα για να ξεσκάσω». Είμαι πολύ χαρούμενη που είχαμε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό και τόσο ενδιαφέρον.»

Το μαθητικό συμβούλιο όμως του τμήματος που είχε την ιδέα της επίσκεψης εκφράζει με θέρμη τις εντυπώσεις όλων των μαθητών και μαθητριών:

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “ANTHROPAUSE                                                                      30 Νοεμβρίου 2020

Στις 25 Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μία διαδικτυακή συνάντηση- όλο το τμήμα- και να παρακολουθήσουμε την έκθεση φωτογραφίας «Anthropause» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ήταν για όλους πραγματικά ένα «pause»… μια δημιουργική διέξοδος από τους μονότονους τοίχους του δωματίου που μας κατακλύζουν. Μέσα από αυτήν την έκθεση, καλώς ή κακώς, αντικρίσαμε την εικόνα που επικρατεί στην χώρα μας από τα μάτια φωτογράφων και ερασιτεχνών, οι οποίοι έδωσαν την καλλιτεχνική νότα σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σίγουρα δεν μπορούσε κανείς μας να φανταστεί ότι μια τυχαία ιδέα που προτάθηκε πριν την καραντίνα, θα οδηγούσε σε ένα τόσο όμορφο ταξίδι από εικόνες και μάλιστα την στιγμή που το έχουμε πιο πολύ ανάγκη. Αυτή η έκθεση μας γέμισε συναισθήματα, σκέψεις, ερωτηματικά, αλλά και έμπνευση βλέποντας απλά καθημερινά στιγμιότυπα μέσα από την τέχνη. Η υπεύθυνη της παρουσίασης μάς ανέλυε με απλό, αλλά ενδιαφέροντα τρόπο το νόημα της κάθε φωτογραφίας. Στην συνέχεια μας άφηνε ελεύθερα να εκφράσουμε την γνώμη μας για την πιθανή ιστορία πίσω από κάθε εικόνα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα και στους υπόλοιπους συμμαθητές μας να μην χάσουν αυτήν την ευκαιρία, διότι οποιοδήποτε ερέθισμα λαμβάνουμε, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες μέρες, είναι πολύτιμο.

Πενταμελές του τμήματος Β΄1 (Αβραάμ Κωνσταντίνος, Δημόκα Μυρτώ, Ηλιάδου Σοφία, Ιεροπούλου Κρίστα, Ιωάννου Πέτρος)

Είναι λοιπόν ξεχωριστές οι ευχαριστίες όλων μας στην κ.Κοκορότσκου και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας που μας χάρισαν, στην περίοδο της αποστασιοποίησης, μια αναπάντεχη βόλτα! Κι είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε..

___________________________

  1.  Ο όρος anthropause(ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που αυτή είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη.