«Βραδιά του Ερευνητή»
Δεκ 1 2020

Συζητήσεις, εκδηλώσεις και πειράματα
για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Tην Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πανευρωπαϊκή δράση «H Βραδιά του Ερευνητή» τιμώντας το έργο του ερευνητή όπως κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Φέτος όμως η δράση εκτάθηκε στην εβδομάδα 23-17.11.20 και έγινε αποκλειστικά  διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Οι διοργανωτές προγραμμάτισαν σύντομες διαδικτυακές συναντήσεις εθελοντών ερευνητών με τους μαθητές και τους πολίτες,  με σκοπό το κοινό να έρθει πιο κοντά τους και να εξασφαλιστεί μια δημιουργική αλληλεπίδραση. Επίσης, στην κύρια εκδήλωση της δράσης επιστήμονες παρουσίασαν την έρευνα αιχμής που πραγματοποιείται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης δεν έλειψε από τη φετινή διοργάνωση, αλλά φρόντισε όπως κάθε χρόνο να επιτύχει την εμπλοκή των μαθητών/τριών του στις εκδηλώσεις με όποιο τρόπο ήταν εφικτό.

 Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κ. Μαριάννα Παντούρα, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) του ΑΠΘ, και να συζητήσουν μαζί της διαδικτυακά. Η κ. Μ.Παντούρα, ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν τις Επιστήμες της Ζωής, και ειδικότερα της Ανοσολογίας και της Ιατρικής Έρευνας, παρουσίασε στους μαθητές και μαθήτριες τη λειτουργία του ανθρώπινου μικροβιώματος, την αλληλεπίδραση των μικροβίων με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις αυτής της δράσης, σε συνδυασμό με τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής, και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους, θέτοντας ερωτήσεις στην ερευνήτρια. Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες έφυγαν από τη διαδικτυακή τάξη έχοντας έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην πρόσφατη επιστημονική γνώση, με ένα αίσθημα ικανοποίησης καθώς επιλύθηκαν πολλές από τις απορίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και έχοντας δεχθεί πληθώρα ερεθισμάτων για προσωπική σκέψη και έρευνα.

Την ίδια ημέρα, μαθητές και μαθήτριες, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, συνδέθηκαν διαδικτυακά με την επίσημη ιστοσελίδα της «Βραδιάς του Ερευνητή» (https://researchersnight.gr/), και παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση αποσπάσματα της κεντρικής εκδήλωσης. Έτσι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων και να έρθουν σε επαφή με μια ποικιλία επιστημονικών και ερευνητικών πεδίων. Τις παραπάνω δράσεις προγραμμάτισαν οι καθηγητές της Βιολογίας κ. Όλγα Ντίνα, κ. Αλέξιος Κοκκάλου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Χημείας κ. Γεωργία Στεφανίδου.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής γιορτής της «Βραδιάς του Ερευνητή», μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του Λυκείου, παρουσίασαν εντυπωσιακά πειράματα Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας, κ. Γεωργίας Στεφανίδου και την συμβολή του παρασκευαστή του Σχολείου κ. Δημητρίου Μπατγίδη. Τα πειράματα βιντεοσκοπήθηκαν από τους υπεύθυνους της «Βραδιάς του Ερευνητή» και παρουσιάστηκαν την ημέρα της εκδήλωσης από το κανάλι της δράσης. Το βίντεο είναι προσπελάσιμο σε όλους στον σύνδεσμο: Πειράματα χημείας, μαθητές επιδεικνύουν τις γνώσεις τους! Προσοχή, μην τα προσπαθήσετε στο σπίτι! – YouTube