Με αφορμή…
Ιαν 12 2019
Έναρξη εκδήλωσης: 13 Ιαν 2019 12:00

Με αφορμή…
επιστήμη, λόγος, τέχνη

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ξεκινά τη φετινή χρονιά 2018-19 ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με αφορμή…». Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, ορμώμενοι από συγγραφικά, λογοτεχνικά ή καλλιτεχνικά έργα, να έρχονται σε επαφή με τους ίδιους τους δημιουργούς τους και μέσα από την προσωπική γνωριμία να προχωρούν σε μία συνομιλία μαζί τους, θέτοντας σ’ αυτούς τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματά τους. Κατά τη διαδικασία αυτής της συνομιλίας, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή με τη σειρά της θα πυροδοτήσει νέα ερωτήματα και νέους κύκλους συζητήσεων. Τέτοιου είδους γόνιμες συνομιλίες ασκούν τους νέους/νέες στον ανοιχτό, απροσχεδίαστο και γι’ αυτό άκρως εποικοδομητικό διάλογο, κατά τον οποίο αξιοποιούν τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη, αναγνωρίζοντας βιωματικά την αξία της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι συζητήσεις αυτές θα είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιούνται σε χώρους εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.

Η πρώτη λοιπόν ανοιχτή συνάντηση της δράσης «Με αφορμή…» θα γίνει την Κυριακή 13.01.2019 και ώρα 12.00-14.00 στο καφέ The Ritz (Βενιζέλου 1 με Μητροπόλεως), όπου καλεσμένη θα είναι η συγγραφέας και εκπαιδευτικός, κυρία Σοφία Νικολαΐδου. Απόφοιτη του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με διδακτορικό στην αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας, έχει διδάξει τα τελευταία χρόνια δημιουργική γραφή σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ και αλλού. Εμφανίστηκε στα γράμματα στο τέλος της δεκαετίας του ’90 με τις συλλογές διηγημάτων «Ξανθιά πατημένη» (Κέδρος 1997) και «Ο φόβος θα σε βρει και θα ’σαι μόνος» (Κέδρος 1999). Έκτοτε έχει εκδώσει άλλα δέκα βιβλία, έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες και θεατρικά, ενώ συμμετείχε με κείμενά της και σε πολλά συλλογικά έργα και ξενόγλωσσες ανθολογίες.

Πυρήνας της δικής μας συζήτησης θα είναι το τελευταίο της βιβλίο, που τιτλοφορείται «Στο τέλος νικάω εγώ», η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, με αμφίδρομη αφήγηση σε δύο χρονικά επίπεδα, καλύπτοντας από τη μία τα χρόνια του Εθνικού Διχασμού και του Μεγάλου Πολέμου και από την άλλη τη σύγχρονη πραγματικότητα (2015 κ.ε.). Οι ανθρώπινες σχέσεις στην καθημερινότητα, η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου σε ό,τι αφορά πολιτικά και εθνικά ζητήματα, η αποσιώπηση και η ωραιοποίηση της ιστορίας, η απλήρωτη εργασία των νέων αλλά και η διαρροή τους προς το εξωτερικό, καθώς και η ταυτότητα της πόλης μέσα από τις αντιφάσεις και τα διαφορετικά στοιχεία που τη συνθέτουν τότε και τώρα, είναι κάποια από τα θέματα που θίγει το βιβλίο και που θα αποτελέσουν το υλικό για μια ενδιαφέρουσα συνομιλία των μαθητών/-τριών μας με τη συγγραφέα. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλίας ανάμεσα στη συγγραφέα και τους μαθητές, θα ακολουθήσει σε ένα δεύτερο κύκλο ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Σας περιμένουμε!

Υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης: Βασίλειος I. Τεμπερεκίδης, Ευλαμπία Τσιρέλη (Γυμνάσιο), Τίνα Πλατσή (Λύκειο).