Στον Λευκό Πύργο και το Λιμάνι της πόλης
Οκτ 20 2018

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Η πρώτη μας Γνωριμία» και της ενότητας «Η πόλη μου», τα νήπια και τα προνήπια του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποίησαν τη δεύτερη προγραμματισμένη εξόρμηση με στόχο τη γνωριμία τους με τη πόλη που ζουν και μεγαλώνουν.  

Στο πρώτο μέρος της επίσκεψης τα παιδιά επισκέφθηκαν το μνημείο – σύμβολο και σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Λευκό Πύργο. Τα παιδιά, χωρισμένα σε μικρές ομάδες ξεναγήθηκαν διαδοχικά σε κάθε έναν από τους έξι ορόφους του, μέσα στους οποίους επεξεργάστηκαν τις εκθέσεις και το υλικό που υπάρχει στον καθένα. Έμαθαν για την ιστορία της πόλης, τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της και την εξέλιξή της στο χρόνο, αλλά και για τους ποικίλης εθνικότητας ανθρώπους της και τη ζωή τους σε αυτήν. Φτάνοντας στον τελευταίο όροφο περπάτησαν δίπλα στις πολεμίστρες, χαιρέτησαν την ελληνική σημαία που κυματίζει πάντα ψηλά, εντυπωσιάστηκαν από το ύψος του πύργου και θαύμασαν περιμετρικά τη θέα ολόκληρης της πόλης και του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει. Αναζήτησαν  με το βλέμμα τους και εντόπισαν τον Πύργο του Τριγωνίου, τον δίδυμο αδερφό όπως είπαμε του Λευκού Πύργου, στην Άνω Πόλη. Κατεβαίνοντας τα κυκλικά σκαλιά του πύργου και βγαίνοντας από αυτόν, τα παιδιά είχαν μία ακόμα ευκαιρία να θαυμάσουν το μέγεθός του, να τον αγγίξουν και να παρατηρήσουν τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένος.

Η επίσκεψη, μετά το ιστορικό και εκπαιδευτικό κομμάτι, επιφύλασσε στους μικρούς εξερευνητές μία έκπληξη: πρόγευμα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, συνδέοντας έτσι την ιστορική μνήμη της πόλης με την σύγχρονη ζωή της. Το νηπιαγωγείο μετέβη στην κοντινή Προβλήτα 1 στο Λιμάνι, οπού εκεί παιδιά και νηπιαγωγοί πήραν τις θέσεις τους στην Αποθήκη Β’ και στα τραπέζια του εστιατορίου Kitchen Bar προκείμενου να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα θρεπτικό και νόστιμο πρόγευμα! Φυσικά το πρόγευμα ολοκληρώθηκε με πολύ τραγούδι και διασκέδαση, δίνοντας μία ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα όσων έτυχε να βρίσκονται εκεί την ώρα εκείνη.

Μετά το πρόγευμα και φεύγοντας από το εστιατόριο, τα παιδιά χάρηκαν έναν σύντομο περίπατο στο περιβάλλον τμήμα του λιμανιού της πόλης, όπου περπάτησαν ανάμεσα στις αποθήκες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πλάι στη θάλασσα, θαυμάζοντας την πόλη.