«Η Νέα Γενιά έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει»
Ιούν 26 2022

Συμμετοχή στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Ειρήνη Ζαμπέτογλου, Στάχτη

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συνδυαστεί το κάπνισμα με τη δημιουργικότητα; Αποτελεί πιθανόν οξύμωρο σχήμα, ωστόσο τρεις μαθήτριες της Α’ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης το κατάφεραν. Συγκεκριμένα οι μαθήτριες Ειρήνη Ζαμπέτογλου, Αναστασία Καραπιπέρη και Ερμιόνη Παναγιωτίδου, συμμετείχαν στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Η Νέα Γενιά έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», στις 12 Απριλίου 2022 στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, η οποία υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Στον διαγωνισμό, οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής, με στόχο στην ανάδειξή τους ως πρεσβευτών της προσπάθειας για την πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Το κάπνισμα, ως κοινωνική συμπεριφορά επηρεάζει τόσο τους καπνιστές, όσο και τον περίγυρο, γεγονότα που εντείνουν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από εξαρτήσεις και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τους νέους και τις νέες, να πουν «όχι» στα καπνικά προϊόντα.

Ερμιόνη Παναγιωτίδου, Εγκλωβισμένος

Αναστασία Καραπιπέρη, Ιανός

Τα παραπάνω μηνύματα προσπάθησαν να περάσουν και οι μαθήτριές μας. Παρά το γεγονός πως δεν λάβαμε διάκριση, είναι ελπιδοφόρο πως η νέα γενιά αποδεικνύει με τις δράσεις, τις επιλογές και τη στάση της, ότι το κάπνισμα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι νέοι και οι νέες, κάνοντας την επιλογή να μη καπνίζουν, θωρακίζουν οι ίδιοι την μελλοντική τους υγεία.