Πρόγραμμα κοσμικών ακτίνων μNet
Ιούν 27 2022

Μία μεικτή ομάδα πέντε μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου μας είχε φέτος τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχει στην πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανίχνευσης κοσμικών ακτίνων μNet, του Εργαστηρίου Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το πρόγραμμα είχε πεντάμηνη διάρκεια Φεβρουάριος-Ιούνιος 2022 και τα μαθήματα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά τα απογεύματα του Σαββάτου.

Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση οι ομάδες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα από τον κ. Αντώνιο Λέισο, αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Φυσικής του ΕΑΠ και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος. Στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση υπήρξε παρουσίαση των δράσεων που θα πραγματοποιούνταν σε αυτήν την αρχική φάση του μNet. Κάθε ομάδα είχε το δικό της ανιχνευτικό σύστημα (τηλεσκόπιο μCosmics) στο οποίο είχε πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Μετά την αρχική γνωριμία των μαθητών με την πλατφόρμα της ανιχνευτικής μονάδας, ακολούθησε η βαθμονόμησή της καθώς και συλλογή και επεξεργασία δεδομένων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 150 μαθητές από 15 σχολεία με 21 επιβλέποντες καθηγητές.

Η ομάδα του Σχολείου μας απαρτίζονταν από τους μαθητές, Ευάγγελο Νταόπουλο και Δημήτριο Μπόσκου της Γ’ Γυμνασίου, Αναστασία Καραπιπέρη, Απόστολο Ρεφανίδη και Σάββα Σαββίδη της Α’ Λυκείου. Επιβλέποντας καθηγητής της ομάδας ήταν ο φυσικός Βασίλης Τεμπερεκίδης. Τον Σεπτέμβριο του 2022, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, στο οποίο νέοι και παλιοί μαθητές, θα συνεχίσουν την ερευνητική τους αναζήτηση. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…