Συζητώντας για την Ελευθερία του Λόγου
Δεκ 29 2022

“Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα “, το οποίο υλοποιείται από το Ελληνικό Τμήμα της  Διεθνούς Αμνηστίας. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της κατανόησης του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ισότητας των φύλων, του προσφυγικού ζητήματος, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, μέσα από την υλοποίηση βιωματικών δράσεων για την υπεράσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ως πρώτη δράση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου συμμετείχαν, κατά τμήματα,  την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, του τύπου, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα παιδιά γνώρισαν αρχικά το συγκεκριμένο δικαίωμα και τη σχέση του με άλλα ανθρώπινα δικαιώματα με τα οποία είναι αλληλένδετο, όπως της ελευθερίας σκέψης και συνείδησης, του «συνέρχεσθαι» και του «συνεταιρίζεσθαι». Επίσης, ενημερώθηκαν για την -ομολογουμένως- όχι τόσο καλή θέση της χώρας μας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Τέλος, μελέτησαν διάφορες περιπτώσεις παγκοσμίως όπου παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, κατέθεσαν τις προσωπικές τους απόψεις και έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Η δράση αυτή έκλεισε με τη συμπλήρωση ευχετήριων επιστολών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν την ευχή τους ώστε ένα ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής τους να υλοποιηθεί καλύτερα και πιο ολόπλευρα με το νέο έτος.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση τα παιδιά αντιλήφθηκαν την αξία του συγκεκριμένου δικαιώματος, αλλά και τα όρια αυτού σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης ή ρητορικής μίσους. Επιπλέον, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι αυτονόητο ως δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και σε κράτη όπου είναι κατοχυρωμένο. Έτσι έκαναν ένα βήμα παραπάνω ώστε να γίνουν υποψιασμένοι και σκεπτόμενοι μελλοντικοί πολίτες.

Τη συγκεκριμένη δράση συντόνισαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος “Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα”  Ιφιγένεια Αναγνώστου, Παρασκευή Κανελλοπούλου και Σταυρούλα Βαλταδώρου.