Εξερευνώντας το μέλλον με οδηγό τον Δρ Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο
Δεκ 28 2022

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο Μέλλον, οι μαθητές της γ΄ τάξης του Γυμνασίου και της α΄ τάξης του Λυκείου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων τη διάλεξη του Δρ Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλου, κατόχου της έδρας της UNESCO ON FUTURES RESEARCH στην Ελλάδα και Προέδρου του Δ.Σ. του Momus, με θέμα «Το μέλλον της εργασίας – Εξερευνώντας το Μέλλον».

Ο Δρ Χριστοφιλόπουλος με αριστοτεχνικό τρόπο ανέδειξε, κάνοντας αναφορά σε ιστορικά παραδείγματα (όπως η «μεγάλη κρίση της κοπριάς» το 1894 στο Λονδίνο), την αναγκαιότητα αλλά και τη σημασία της μελέτης του μέλλοντος, ιδιαίτερα για τους νέους στους οποίους ανήκει δικαιωματικά. Μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση ανέδειξε την ικανότητα να μπορεί κανείς να   επεξεργάζεται τις εικόνες που έχουμε για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα να μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη μελλόντων, προκειμένου να μπορεί να καινοτομεί στο παρόν, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Αυτή βέβαια η αξιοποίηση της ικανότητας να προδιαγράφει κανείς μελλοντικά σενάρια, προϋποθέτει πως, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται ως «Μεταβαλλόμενος, Αβέβαιος, Πολύπλοκος και Ασαφής» και αλλάζει με τρομακτική («εκθετική») ταχύτητα, τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της κριτικής σκέψης, αλλά και της δυνατότητας συνεργασίας σε ομάδες και επικοινωνίας με πολυπολιτισμικές ομάδες.

Οι μαθητές μας, έχοντας πάρει μέρος σε διαδικτυακή έρευνα για το πώς οραματίζονται το μέλλον μετά από 20 χρόνια, είδαν τα συγκεντρωτικά ευρήματα για τις εικόνες που έχουν για αυτό αλλά και τι είναι αυτό που τις διαμορφώνει. Στη συνέχεια ο Δρ Χριστοφιλόπουλος ανέλυσε τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της στον χώρο της αγοράς εργασίας, κάνοντας αναφορά και στις ευρύτερες κοινωνικές και ανθρωπολογικές ανακατατάξεις που θα επιφέρει.

Λίγες μέρες πριν διαβούμε από το 2022 στον νέο χρόνο, αξίζει να ξεφυλλίσετε την παρουσίαση του Δρ Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλου, που ευγενικά μας παραχώρησε, και τον οποίον θερμά ευχαριστούμε.