Γέφυρες για ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον
Μαΐ 16 2021

Remember Holocaust: Η δυναμική της ιστορικής μνήμης

Την Τετάρτη 12 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β3, που αποτελεί και την Ομάδα Εθελοντισμού του Σχολείου, συμμετείχαν σε μία δίωρη διαδικτυακή εθελοντική δράση του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού σχεδίου “Remember Holocaust- Building Bridges for a common future” από το Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ], που υλοποίησε το  Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και ευαισθητοποίησε τα παιδιά σε θέματα που παραμένουν επίκαιρα.

Eθελοντές από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία και Σλοβακία) μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες για το Ολοκαύτωμα, τον Ναζισμό και την ιδεολογία που οδήγησε σε αυτό, για τους Δίκαιους των Εθνών και την προσφορά τους. Παρουσίασαν, επίσης, την ιστορία της Άννας Φρανκ και την εβραϊκή κληρονομιά, τα μνημεία και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πολωνική πόλη Lodz. Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Ο.Η.Ε. και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβουν δράση ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που δυστυχώς επιβιώνουν στις μέρες μας. Στο τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να δημιουργήσουν το δικό τους συννεφόγραμμα με τις εντυπώσεις τους από τη δράση. Το απόσταγμα της όλης δράσης ήταν, τελικά, η διατύπωση και η συνειδητή προώθηση ενός μηνύματος ενότητας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας κάθε ατόμου, με στόχο και επιδίωξη την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων και κατά συνέπεια την ευημερία των κοινωνιών.

Την ευθύνη για την οργάνωση της δράσης και τον συντονισμό των μαθητών/τριών είχαν οι καθηγητές Ιφιγένεια Αναγνώστου, Άννα Οικονόμου και Αντώνης Νεονάκης.