..με τη ματιά και την εμπειρία των αποφοίτων μας
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής «Ημέρας Επαγγελματικού Προσανατολισμού» που διοργανώθηκε στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να «συναντηθούν» διαδικτυακά με αποφοίτους του Σχολείου μας, οι οποίοι είτε βρίσκονται στα τελευταία έτη των σπουδών τους είτε μόλις τις έχουν ολοκληρώσει και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι τελειόφοιτοι μαθητές μας έχουν ήδη παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις σχολών και τμημάτων από διάφορα πανεπιστήμια, ενώ έχουν συνομιλήσει -διαδικτυακά πάντα- με πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές. Ήταν, λοιπόν, μία ευκαιρία να ακούσουν την εμπειρία νέων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν στη θέση τους πριν από λίγα χρόνια και με τους οποίους μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και ανησυχίες.
Το τμήμα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (Πολυτεχνικό) συναντήθηκε αρχικά με τη Φένια Νευροκοπλή, απόφοιτο του τμήματος των Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία, η οποία ζει και εργάζεται τώρα στο Λονδίνο. Η Φένια είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, τις επαγγελματικές προοπτικές αλλά και την προσωπική της εμπειρία για τις εργασιακές συνθήκες και προοπτικές στη χώρα μας και το εξωτερικό, μέσα από μια συζήτηση που προκάλεσε τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μανώλης Μυλωνάς, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. Ο Μανώλης ήταν πολύ επικοινωνιακός, ακριβής στα λεγόμενά του, με γνώσεις και πολλές κατευθυντήριες γραμμές να δώσει στα παιδιά για τις σπουδές στο Πολυτεχνείο. Τα παιδιά από την πλευρά τους άκουγαν με ενδιαφέρον και έθεταν τα δικά τους ερωτήματα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια ωραία και δημιουργική συζήτηση.
Τέλος, ο απόφοιτος του σχολείου μας Σταύρος Παγωνίδης, πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ., μίλησε στους τελειόφοιτους του τομέα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής για την εμπειρία των σπουδών στο πανεπιστήμιο και τα μετέπειτα βήματα του στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, υποβάλλοντας ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή του για το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς και για τις συνθήκες εργασίας του στην FRONTEX στην Βαρσοβία όπου τώρα εργάζεται. Τη σκυτάλη πήρε ο Λεωνίδας Δημόκας, πτυχιούχος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ο οποίος επισήμανε στους μαθητές την επαφή που απαιτείται με το αντικείμενο σπουδών και την προσωπική ενασχόληση του καθενός. Καθώς την παρουσίαση παρακολουθούσαν και μαθητές της Β’ Λυκείου οι οποίοι ενδιαφέρονται για σχολές πληροφορικής, υποβλήθηκαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διαφορά των τμημάτων πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς και για τις απαιτήσεις των εργοδοτών για συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού και τις προοπτικές του τομέα αυτού στη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις αυτές υπήρξαν μία εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές μας, που τους βοήθησε να διαμορφώσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο σπουδών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν. Από την άλλη, για μας τους καθηγητές η πρόθυμη παρουσία των αποφοίτων ήταν ιδιαίτερα σημαντική: πέρα από την περηφάνια που αισθανόμαστε για τα παιδιά που προοδεύουν, νιώσαμε χαρά και ικανοποίηση, καθώς η παρουσία τους αποδεικνύει τη σύνδεση και την αγάπη των μαθητών μας για το σχολείο και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας δεσμός ανάμεσα στους παλιότερους και τους τωρινούς μαθητές και μαθήτριες, ένας ουσιαστικός δεσμός των μελών της αρσακειακής οικογένειας.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση των διαδικτυακών αυτών συναντήσεων είχαν η φιλόλογος καθηγήτρια Ιφιγένεια Αναγνώστου και η καθηγήτρια Πληροφορικής Ολυμπία Σφυρίδου, με τη συνδρομή του Γραφείου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του
Σχολείου.