Διαδικτυακή… αντιλογία! Στους 5ους Αγώνες Επιχειρηματολογίας ΓΕΛ Κ.Μακεδονίας
Απρ 29 2021

Δεύτερη θέση για το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης!

Το Σάββατο, 24 Απριλίου του 2021, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στους 5ους (Διαδικτυακούς) Αγώνες Επιχειρηματολογίας των ΓΕΛ Κεντρικής Μακεδονίας που διοργάνωσε το 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το 1ο ΓΕ.Λ. Συκεών, το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Διαπολιτισμικό ΓΕ.Λ. Ευόσμου και τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Μαθητές και μαθήτριες από διάφορα Σχολεία αγωνίστηκαν στους διττούς λόγους με χρήση της πλατφόρμας WebexTeams. Το Λύκειό μας συμμετείχε με τους Γιώργο Αντωνίου, Αγάπη Βλάχου, Έλενα ΓεωργίουΈλενα Καράταγλη και Κατερίνα Ματέλλα.

Λόγω διάφορων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας μιας απροειδοποίητης αναβάθμισης της πλατφόρμας WebexTeams, οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, γι’ αυτό και αποφασίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και τους συμμετέχοντες να διεξαχθούν μόνο δύο γύροι, δίχως τελικό αγώνα. Στους δύο αυτούς γύρους του αγωνίσματος των διττών λόγων η ομάδα του Σχολείου μας είχε απολογισμό 2 νίκες, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και συγκεντρώνοντας την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία από τα συμμετέχοντα σχολεία.

Στον πρώτο γύρο η ομάδα του Λυκείου μας κληρώθηκε με «αντίπαλο» το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ του ΠΑΜΑΚ και το θέμα, στο οποίο διαγωνίστηκε, ήταν: «Μόνο αν απορρίπτει κάθε ξενικό στοιχείο, θα μπορέσει ένας λαός να διατηρήσει την εθνική του φυσιογνωμία και τον εθνικό του πολιτισμό».

Στον δεύτερο γύρο, με το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το θέμα που υποστήριξε ήταν: «Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως χώροι προβολής και προώθησης (διαφήμισης) προϊόντων και υπηρεσιών ιδιωτικών κερδοσκοπικών εταιρειών».

Στο τέλος σχεδόν αυτής της χρονιάς, όπου η ομάδα μας δεν έπαψε να ασκείται και να συμμετέχει διαδικτυακά σε Αγώνες Επιχειρηματολογίας, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον οι εντυπώσεις των μαθητών/τριών μας:

Γιώργος ΑντωνίουH συμμετοχή μας στους ρητορικούς αγώνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης σηματοδότησε το τέλος μιας ακόμα όμορφης ρητορικής χρονιάς. Όπως όλες οι διοργανώσεις, είχε τις ωραίες και τις δύσκολες στιγμές της. Σημασία όμως έχει πως στο τέλος κέρδισε η ρητορική, εμείς κερδίσαμε εμπειρίες που δύσκολα κάνεις καταλαβαίνει και νιώσαμε την χαρά να παρουσιάζουμε μια ομιλία, κάτι που μας προσφέρει ένα συναίσθημα που υπερνικά όλα τα άλλα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου για όσα περάσαμε μαζί και φυσικά τους καθηγητές μας που ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπου τίποτα δεν ήταν δεδομένο, διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνο, για να μας καθοδηγήσουν σε αυτό το όμορφο «ταξίδι».  

Αγάπη ΒλάχουΈπειτα από πέντε χρόνια συστηματικής ενασχόλησης με την ρητορική, το ταξίδι αυτό τελείωσε για εμένα με μία διπλή νίκη, που επιβράβευσε τις προσπάθειες της ομάδας μας! Μπορεί να μην βρισκόμασταν, όπως συνήθως,  ο ένας δίπλα στον άλλο την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των αγώνων, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μία αξέχαστη εμπειρία που προστίθεται στο σύνολο των μοναδικών αναμνήσεών μας από τον χώρο της ρητορικής και που σίγουρα θα μας συνοδέψει στο μέλλον μας…

Έλενα ΚαράταγληΗ ρητορική για εμένα ήταν κάθε χρόνο κάτι το δεδομένο, δηλαδή ήξερα πάντα ότι θα αφιέρωνα τις Παρασκευές μου σε κάτι που μου αρέσει. Φέτος, όμως, η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε, δυστυχώς, με αυτό το σκεπτικό, λόγω της πανδημίας και της μη πραγματοποίησης των απογευματινών ομίλων. Παρόλα αυτά καταφέραμε, σε συνεργασία με τους καθηγητές μας, να πραγματοποιήσουμε την προετοιμασία που χρειαζόμασταν για όλους τους ρητορικούς αγώνες, στους οποίους μάλιστα διακριθήκαμε με πολύ υψηλές βαθμολογίες. Αν και διαδικτυακά, κατάφερα μέσα από αυτήν τη σχολική χρονιά να κερδίσω πολλές εμπειρίες, γνώσεις και ευχάριστο ρητορικό… άγχος, γιατί η ρητορική ήταν, είναι και θα είναι κάτι μαγικό, το οποίο μόνο αν τη γνωρίσει κάποιος «από μέσα» θα μπορέσει να καταλάβει. Σίγουρα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν είχα αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα και αυτούς τους συγκεκριμένους καθηγητές, οι οποίοι θέλησαν να μας προετοιμάσουν με δική τους πρωτοβουλία.

Την Ομάδα του Σχολείου προετοίμασαν και «συνόδευσαν» διαδικτυακά οι φιλόλογοι καθηγητές κ. Βασιλική Δεμίρη και κ. Βίκτωρ Βαβαρούτσος.

Συγχαρητήρια παιδιά! Ευχόμαστε η επόμενη συμμετοχή μας σε ρητορικούς αγώνες να γίνει με την φυσική μας παρουσία!