Σπουδαίες γυναίκες: Πρότυπα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.
Μαΐ 19 2024

 μια δράση στο τμήμα Α4

Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24 που εντός ολίγων ημερών ολοκληρώνεται, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α4 της Α’ Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και της θεματικής «Τα φύλα στην Λογοτεχνία», σε συνεργασία με την φιλόλογο Παναγιώτα Νανά, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ..Γυναίκα. Την γυναίκα που ακόμη και σήμερα πρέπει να παλέψει σκληρά για να κερδίσει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία.

Με οδηγό τον χρόνο, λοιπόν,  καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, μέσα από κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών οι μαθητές/τριες προσπάθησαν να βρουν και να αναδείξουν τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας σε διάφορες χρονικές περιόδους της ιστορίας. Η αναζήτηση αυτή πυροδοτούσε σε κάθε μάθημα ενδιαφέρουσες συζητήσεις και έντονο προβληματισμό.

Έτσι, τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας και θορυβημένα  από τα αυξανόμενα περιστατικά γυναικοκτονιών στη χώρα μας, αποφάσισαν  να παρουσιάσουν στην τάξη και να αποδώσουν φόρο τιμής, σε σπουδαίες γυναίκες, οι οποίες μέσα από το έργο, την αφοσίωση, την επιμονή, την τόλμη και το ταλέντο τους, κατάφεραν να χαράξουν τη δική τους πορεία και να διαπρέψουν σε όλους τους τομείς, ξεπερνώντας κάθε τροχοπέδη που έβρισκαν στον δρόμο τους.

23 ιστορίες ζωής άρχισαν να ξεδιπλώνονται μπροστά μας. 23 ιστορίες ζωής που άλλοτε μοιάζουν παραμύθι κι άλλοτε θυμίζουν κόλαση με αντιξοότητες και εμπόδια. Κοινό στοιχείο όλων αυτών το γυναικών το πείσμα, η πίστη, η ελπίδα και ο στόχος. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή  και ιδανικός επίλογος της συγκεκριμένης δράσης ήταν, όταν δύο μαθήτριες του τμήματος, αποφάσισαν να μοιραστούν  τις ιστορίες δυο δικών τους, σπουδαίων  γυναικών.