Επαγγελματικός προσανατολισμός και σπουδές
Μαρ 23 2024

Λύνοντας απορίες μαθητών/τριών της Β’ και Γ’ τάξης

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Γραφείου Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.ΣΕΠ.) του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β και της Γ λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημέρωση για τις Σχολές που εντάσσονται σε κάθε επιστημονικό πεδίο.
Η παρουσίαση έγινε από την κ. Κατερίνα Σουφλιά, ειδική σύμβουλο σταδιοδρομίας των Αρσακείων Σχολείων στην Αθήνα ενώ ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η κ. Σουφλιά παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες ειδικά θέματα σχετικά με σχολές με παρόμοιο αντικείμενο, απάντησε σε ερωτήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ παρέθεσε παραδείγματα για το σκεπτικό εναλλακτικών επιλογών ανά επιστημονικό πεδίο.
Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν πως αναζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν και οι εναλλακτικές επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους «κλασικών» Σχολών, όπως των ξενόγλωσσων Φιλολογιών πέρα από τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ή των Αρχιτεκτόνων, των Πολιτικών Μηχανικών πέρα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτηρίων, και άλλα πολλά που διεύρυναν τη σκέψη των παιδιών και κίνησαν πραγματικά το ενδιαφέρον τους.
Έγινε, λοιπόν, μια εμπεριστατωμένη προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν άμεσα τους τελειόφοιτους, καθώς σε λίγους μήνες θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους όσο και έμμεσα τους μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι εκτός από τις δημοφιλείς σχολές αγνοούν ή υποβαθμίζουν τις επιλογές και τις προοπτικές των υπόλοιπων σχολών.
Έμφαση δόθηκε επίσης στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις ακαδημαϊκές σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και στο γεγονός ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες καλούνται στην ουσία να επιλέξουν κλάδο σπουδών και όχι επάγγελμα. Κάτι το οποίο θα πράξουν αργότερα είτε επιλέγοντας κατεύθυνση στην σχολή που θα φοιτούν είτε με το μεταπτυχιακό που θα επιλέξουν.
Τέλος, η κ.Σουφλιά μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του ΓΡΑ.ΣΕΠ. Θεσσαλονίκης, κ.Βέργουλα, κ.Σαρμή και κ.Σφυρίδου, τόνισαν την συνεχή διαθεσιμότητα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Φ.Ε. που παρέχουν στήριξη στους μαθητές και τις μαθήτριές μας όποτε την χρειαστούν, τόσο με τέτοιου είδους συζητήσεις, όσο και με τις καθιερωμένες ατομικές συναντήσεις.
Η επιτυχία των ενημερωτικών συναντήσεων αποτυπώνεται στις εντυπώσεις των μαθητών/τριών που ενδεικτικά παρατίθενται:

“Η ενημέρωση επαγγελματικού προσανατολισμού ανά κατεύθυνση που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη διαδικασία. Μάθαμε για τις σχολές που μας ενδιαφέρουν, τις επαγγελματικές τους προοπτικές και έγιναν πιο ξεκάθαρα στο μυαλό μας περίπλοκα θέματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα μεταπτυχιακά κ.α. Ήταν μια κερδοφόρα εμπειρία που μας βοήθησε πάρα πολύ στο να καταλάβουμε με τι ασχολούνται οι σχολές της κατεύθυνσης που ακολουθούμε και να αποφασίσουμε ποια θα επιλέξουμε για το μέλλον μας.”

Άννα-Μαρία, Θεωρητικό,Β’ Λυκείου
“Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε την Παρασκευή 08/03 μας βοήθησε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη γύρω από την επιλογή σπουδών. Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τα ερωτήματά μας αλλά και να συζητήσουμε για πολλά θέματα που μας απασχολούν αναφορικά με τις πανεπιστημιακές σχολές. Ακόμη, οι μαθητές της Γ’ λυκείου προσέθεσαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία, μιας και βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν τις Πανελλήνιες και, άρα, έχουν μια πλήρη εικόνα για τα θέματα που συζητήθηκαν. Τέλος, όσα ακούσαμε αφορούσαν το άμεσο μέλλον μας και ήταν, άρα, εξαιρετικά χρήσιμα για τους μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.”
Ανδρέας, Πολυτεχνικό, Β’ Λυκείου
“Η συνάντηση με την κυρία κ. Σουφλιά δεν ήταν όπως την περίμενα. Μπαίνοντας στην αίθουσα νόμιζα ότι θα μας πουν και πάλι την «καραμέλα» ότι η ιατρική είναι μια δύσκολη σχολή, χρειάζεται πολύ διάβασμα και θα αφοσιώνονταν μόνο εκεί. Ωστόσο, η κ. Σουφλιά φρόντισε να μας ενημερώσει ολοκληρωτικά για όλες τις σχολές του τρίτου πεδίου, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για πράγματα που θα μας απασχολήσουν αργότερα στη ζωή μας, όπως τι εργασιακά δικαιώματα μας δίνει το κάθε πτυχίο. Επιπλέον, έδωσε και καλές συμβουλές, κυρίως για τα παιδιά της Γ´ Λυκείου. Συνεπώς, η συνάντηση μου φάνηκε πολύ χρήσιμη, διαφωτιστική και ικανοποιητική για κάποιον που μέχρι τώρα μπορεί ήταν μπερδεμένος.”
Αναστασία, Ιατρικό, Β’ Λυκείου
“Με χαρά οι μαθητές των Οικονομικών της Β’ και Γ’ τάξης παρακολουθήσαμε την ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που μας προσφέρει το επιστημονικό αυτό πεδίο. Μέσω της συζήτησης μας με την κυρία Σουφλιά, πληροφορηθήκαμε για ορισμένες σχολές και τα προγράμματα σπουδών τους, αλλά και λύσαμε επιτέλους απορίες για τις οποίες δεν ξέραμε σε ποιον να απευθυνθούμε. Ήταν μια διαδικασία παραγωγική και χρήσιμη για όλους!”
Μαριάννα, Οικονομικό, Β’ Λυκείου