Το πείραμα του Ερατοσθένη
Μαρ 23 2024

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, ημέρα εαρινής ισημερίας. Το ραντεβού στο αμφιθέατρο με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου έχει γίνει -εδώ και εννέα χρόνια- η αγαπημένη εαρινή συνήθεια. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας παρακολούθησαν την εικοσάλεπτη ενημέρωση για το πείραμα του Ερατοσθένη. Ένα πείραμα που συγκαταλέγεται μέσα στα δέκα πιο όμορφα πειράματα Φυσικής όλων των εποχών. Η ομορφιά του δεν έγκειται στην ακρίβεια, αλλά στην απλότητά του. Με μία ράβδο, ο Ερατοσθένης μπόρεσε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης, κατά συνέπεια και την ακτίνα της.

Μετά την ενημέρωση, και περιμένοντας το ρολόι να δείξει την επιθυμητή ώρα, μία ομάδα είκοσι μαθητών βρέθηκε στον αύλειο χώρο μεταξύ των κτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου και πραγματοποίησε το πείραμα. Ακολουθώντας τις οδηγίες των καθηγητών που πραγματοποίησαν τη δράση κατέγραψαν στο φύλλο εργασίας που τους είχε δοθεί τη μέτρησή τους. Τέλος, μέσα από μια σειρά υπολογισμών, μπόρεσαν να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης.

Τη δράση -όπως κάθε χρόνο- πραγματοποίησαν η καθηγήτρια Μαθηματικών Ελένη Μπίκου και ο καθηγητής Φυσικής Βασίλης Τεμπερεκίδης, με την πολύτιμη συμβολή του παρασκευαστή των Σχολείων, Δημήτρη Μπατγίδη.

Στη φετινή δράση συμμετείχε και μία ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου, οι οποίοι ήρθαν φέτος στο Σχολείο μας και δεν είχαν την ευκαιρία να την πραγματοποιήσουν το περασμένο σχολικό έτος.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) είναι οι διοργανωτές της πανελλήνιας εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024».