Η άνοιξη της γαλλομάθειας στα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης: Συμμετοχή και διακρίσεις του Αρσάκειου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης στην 11η Μαθητική Συνάντηση Δημοσίου Λόγου στα Γαλλικά
Μαρ 21 2024

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, δεκαεπτά μαθητές του Αρσακείου, Γυμνασίου και Λυκείου, Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην 11η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου που διοργανώθηκε από το Κολέγιο Δελασάλ. Πρόκειται για μια Ανοιχτή Συνεδρίαση Δημοτών, στην οποία διεξάγονται τα αγωνίσματα Αυθόρμητου και Προσχεδιασμένου Μονόλογου, Διττού και Προτρεπτικού Λόγου. Οι μαθητές πρέπει να πάρουν δημόσια θέση σε επίκαιρα θέματα κοινωνικής πολιτικής, να προτείνουν λύσεις και να τις υπερασπιστούν.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 190 μαθητές, οι οποίοι, με τη σωστή προετοιμασία και την κατάλληλη διάθεση, πήραν μέρος σε αυτή τη σπουδαία ετήσια γιορτή της γαλλικής γλώσσας, σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Συμμετείχαν από την Α’ Γυμνασίου η Ιωάννα Κοροκυθάκη, από τη Β΄ Γυμνασίου οι: Θάνος Γιαντσίδης, Πάνος Γκιουλέκας, Νίκος Παραπούρας και Κωστής Φιλιππόπουλος, από τη Γ’ Γυμνασίου οι: Βάγια Ηλιάδου, Δέσποινα Μπάτσιου, Αλέξανδρος Ποτολιός, Στέφανος Σίκλης, Σοφία Σκαραγκά, Μαριέττα Τολίκα, Νικολέτα Τσαβλή, Μαριέφη Χαβούζη-Δελλαπόρτα και Έλενα Χατζηπαζαρλή και από τη Α΄ Λυκείου οι: Δήμητρα Κολτσάκη, Βάλια Τσιρά και Γιάννης Ρεφανίδης. Όλοι οι μαθητές μας απέσπασαν κολακευτικά σχόλια από τους διοργανωτές του Συνεδρίου για το ήθος και τις επιδόσεις τους.

Στον τελικό του μονόλογου έφτασαν εννέα μαθητές, από τους οποίους οι τρεις είχαμε την χαρά να είναι από το Σχολείο μας!

Η Ιωάννα Κοροκυθάκη έλαβε το βραβείο “Prix du Jeune Orateur” στη θεματική “Société” (κοινωνία), η Δέσποινα Μπάτσιου το βραβείο Prix de Mérite” στη θεματική “École” (σχολείο) και η Σοφία Σκαραγκά το βραβείο “Prix de Mérite” στη θεματική “Société” (κοινωνία).

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τη δύναμη του λόγου, να εκφράσουν εμπεριστατωμένες απόψεις, να συναντήσουν άλλους γαλλόφωνους μαθητές αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας “συνάντησαν” τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν φέτος στο Παρίσι και βγήκαν αστείες φωτογραφίες με τους φίλους τους στο photo booth που τοποθετήθηκε στον χώρο του Κολεγίου.

Ακόμη τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τον Διαγωνισμό που τους έθεσαν οι φιλοξενούμενοι Γάλλοι «Journalistes en herbe». Πρόκειται για μαθητές από το σχολείο του λασαλιανού δικτύου από το Lorient της Βρετάνης, οι οποίοι βρίσκονταν στον χώρο του σχολείου με τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα.

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν οι καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα, οι οποίες συνόδεψαν αλλά και συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή των Αγώνων Διττού Λόγου, συμβάλλοντας στην διεξαγωγή του Διαγωνισμού.

Όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στην Ανοιχτή Συνεδρίαση Δημοτών παρέλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής από τους Διευθυντές των Σχολείων μας, οι οποίοι τα συνεχάρησαν για την άψογη παρουσία τους.