Επαγγελματικός προσανατολισμός και σπουδές
Μαρ 30 2022

Λύνοντας απορίες μαθητών/τριών της Β’ και Γ’ τάξης

Με πρωτοβουλία του Γραφείου Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.ΣΕΠ.) του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ και της Γ’ λυκείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε ειδικά ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού ανά επιστημονικό πεδίο.

Από τις 14 έως 18 Μαρτίου ανά κατεύθυνση η Γ τάξη, και ανά μελλοντικό επιλεγόμενο πεδίο η Β τάξη, συνδέθηκαν διαδικτυακά και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την κ. Κατερίνα Σουφλιά, ειδική σύμβουλο σταδιοδρομίας των Αρσακείων Σχολείων στην Αθήνα, σε μια εποικοδομητική παρουσίαση και συζήτηση.

Η κ. Σουφλιά παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες ειδικά θέματα σχετικά με σχολές με παρόμοιο αντικείμενο, απάντησε σε ερωτήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ παρέθεσε παραδείγματα για το σκεπτικό εναλλακτικών επιλογών ανά επιστημονικό πεδίο.

Η διάκριση ανάμεσα στις σχολές της Φιλολογίας και της Φιλοσοφίας, στις σχολές Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ή των σπουδών του Γεωπόνου και του Δασολόγου, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας, της Λογοθεραπείας, της Εργοθεραπείας και της Φυσικοθεραπείας, των Σχολών Δημοσιογραφίας, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τεχνών ήχου και εικόνας, και άλλων πολλών συζητήθηκαν και διευκρινίστηκαν με τρόπο ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τα παιδιά. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν πως αναζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν και οι εναλλακτικές επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους «κλασικών» Σχολών, όπως των ξενόγλωσσων Φιλολογιών πέρα από τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ή των Αρχιτεκτόνων,  των Πολιτικών Μηχανικών πέρα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτηρίων, και άλλα πολλά που διεύρυναν τη σκέψη των παιδιών και κίνησαν πραγματικά το ενδιαφέρον τους.

Έγινε, λοιπόν, μια εμπεριστατωμένη προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν άμεσα τους τελειόφοιτους, καθώς σε λίγους μήνες θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους όσο και έμμεσα τους μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι εκτός από τις δημοφιλείς σχολές αγνοούν ή υποβαθμίζουν τις επιλογές και τις προοπτικές των υπόλοιπων σχολών.

Τέλος, η κ.Σουφλιά μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του ΓΡΑ.ΣΕΠ. Θεσσαλονίκης, κ.Βέργουλα, κ.Σαρμή και κ.Σφυρίδου, τόνισαν την συνεχή διαθεσιμότητα  των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Φ.Ε. που παρέχουν στήριξη στους μαθητές και τις μαθήτριές μας όποτε την χρειαστούν, τόσο με τέτοιου είδους συζητήσεις, όσο και με τις καθιερωμένες ατομικές συναντήσεις.

 Η επιτυχία των ενημερωτικών συναντήσεων αποτυπώνεται στις εντυπώσεις των μαθητών/τριών που ενδεικτικά παρατίθενται:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το σχολείο μας έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μία εξαιρετική παρουσίαση σχετικά κυρίως με τις δικές μας απορίες και ερωτήσεις αναφορικά με τις σχολές από το ανθρωπιστικό πεδίο και τα μετέπειτα επαγγέλματα. Ως μαθήτρια, θεωρώ πως η συνάντηση αυτή -έστω κι διαδικτυακή- ήταν εξαιρετικά βοηθητική και προσωπικά με καθησύχασε και ανακούφισε το άγχος μου για την μελλοντική μου πορεία. Μας παρουσιάστηκαν πλήθος πληροφοριών -ικανοποιητικά αναλυτικών για τον χρόνο που διαθέταμε- που η κάθε μία με την σειρά της δημιούργησαν μία πιο ολοκληρωμένη και σωστά δομημένη γνώση επί του θέματος. Είχαμε την δυνατότητα να θέσουμε και ερωτήματα που δημιουργήθηκαν εκ νέου κατά την διάρκεια της παρουσίασης, τα οποία απαντήθηκαν με ευστοχία και σαφήνεια. Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο που μεριμνά για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση μας και προσωπικά ευελπιστώ να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον και διά ζώσης.»

Αναγνωστοπούλου Κατερίνα, Β’ Λυκείου

«Eυχαριστoύμε πολύ την κα Σουφλιά για τον χρόνο που αφιέρωσε σε εμάς. Η παρουσίασή της ήταν πολύ κατατοπιστική και έμαθα διάφορες λεπτομέρειες που τώρα θα με βοηθήσουν στο να βρω την κατάλληλη σχολή για εμένα!»

Πάνος Ζαγορίδης,  Γ’Λυκείου

«Την περασμένη εβδομάδα αφιερώθηκαν μερικές ώρες σε διαδικτυακή επικοινωνία με το γραφείο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού της Αθήνας για όλους τους κλάδους και τις κατευθύνσεις που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε του χρόνου. Θα χαρακτήριζα τις συναντήσεις αυτές πολύ εποικοδομητικές και διαφωτιστικές καθώς αναλύθηκαν όλες οι δυνατότητες που έχουμε στον τομέα που θα ακολουθήσουμε και πιστεύω ότι κατανοήσαμε καλύτερα από ότι πριν την κατάσταση και τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Εκ μέρους όλων των μαθητών, ευχαριστώ πολύ το σχολείο μας και το σχολείο της Αθήνας για αυτή την πρωτοβουλία.»

Μαριάννα Γρατσία, Β’Λυκείου

«Η εκδήλωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ως μαθήτρια της θεωρητικής, η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα πως υπάρχουν τόσες σχολές στις οποίες μπορεί κανείς να φοιτήσει ή αν τις ήξερα δεν γνώριζα ακριβώς το αντικείμενο τους, όμως πλέον νομίζω ότι μου είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Η κα Σουφλιά που μας μίλησε επίσης ήταν πολύ καλή ομιλήτρια κάτι σημαντικό όταν απευθύνεσαι σε εφήβους.»

Στέλλα Στυλιανού, Β’ Λυκείου

«Πριν λίγες εβδομάδες παρακολουθήσαμε μια ενημέρωση η οποία μπορώ να πω ότι με βοήθησε αρκετά, παρόλο που έχω μια πρώτη εικόνα για την κατεύθυνση μου. Μου έκανε ιδιαίτερη και καλή  εντύπωση το γεγονός ότι αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις σχολές Γεωπονίας καθώς ήταν ενημέρωση για το Πολυτεχνικό και όπως είπε και η ίδια η κα Σουφλιά τα μαθήματα αυτών των σχολών περιλαμβάνουν κυρίως Χημεία και Βιολογία. Επίσης τυχαίνει να γνωρίζω ότι είχε ήδη μιλήσει για αυτό στο τμήμα Υγείας και για αυτόν τον λόγο δεν το περίμενα. Μακάρι να έχουμε κι άλλες τέτοιες ενημερώσεις στο μέλλον. »

Βίκυ Μαυρίδου, Β’ Λυκείου