Γαλλικό Τμήμα 2016-17
Σεπ 5 2017

Bonne Rentrée! Καλή σχολική χρονιά!

Η σχολική χρονιά 2016-2017 ήταν μια χρονιά πλούσια σε επιτυχίες και εμπειρίες για τους μαθητές του Γαλλικού Τμήματος. Θα ξεκινήσουμε συγχαίροντας τους μαθητές της Β΄ Λυκείου που είχαν απόλυτη επιτυχία στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1/Β2 και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους μαθητές της Α΄ Λυκείου,  που τη φετινή χρονιά (Β΄ τάξη) θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας.

Η επιτυχία συνεχίστηκε και στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2017. Για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές του Γαλλικού Τμήματος διακρίθηκαν ανάμεσα σε 3500 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα για την εξαιρετική εργασία τους με θέμα: HIS[TOI]RES / ΙΣΤΟΡΙΕΣ MÉ[MOI]RES / ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.

Φυσικά, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η σπουδαία έκθεση με τίτλο “Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21”, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Οι μαθητές του Γαλλικού Τμήματος παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του διάσημου Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου του 19ου αιώνα Ευγένιου Ντελακρουά στους μαθητές λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού στα γαλλικά με ελληνική μετάφραση, προετοίμασαν τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών στο Τελλόγλειο και πέτυχαν έτσι την ενεργητική συμμετοχή τους στην ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο.

Εκτός όμως από την τέχνη ασχοληθήκαμε και με την επιστήμη. Οι μαθητές του Γαλλικού Τμήματος συμμετείχαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Λέσχη ανάγνωσης και δραματοποίησης: Το Σύμπαν στα χέρια σας», μελέτησαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Κριστόφ Γκαλφάρ στα γαλλικά και στη συνέχεια τα μετέφρασαν.

Επίσης, γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με έναν οδηγό επιβίωσης που απευθύνεται στα παιδιά της Α΄ τάξης του Γυμνασίου. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά κατά την είσοδό τους στο γυμνάσιο και τις αγωνίες τους, συζήτησαν προσωπικές εμπειρίες στα γαλλικά, ανέλαβαν τον ρόλο μαθητών και ειδικών και δημιούργησαν με πολλή φαντασία και κέφι ένα βίντεο, στο οποίο δίνουν συμβουλές στους μικρότερους μαθητές στη γαλλική γλώσσα.

Τέλος, αναβιώσαμε το γαλλικό έθιμο La Chandeleur ή γιορτή της κρέπας. Παρουσιάσαμε τη συνταγή στη γαλλική γλώσσα, φτιάξαμε κρέπες και τις γευτήκαμε. Συμμετείχαμε και στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, όπου αναλάβαμε την παρασκευή κρέπας για τους φίλους που επισκέφθηκαν το σχολείο μας.

Ευχόμαστε και η φετινή χρονιά 2017-2018 να είναι εξίσου παραγωγική για το Τμήμα μας και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε με εργαλείο μια τόσο γοητευτική γλώσσα όπως είναι τα γαλλικά.

Bonne rentrée!