.. στο Στρασβούργο
Φεβ 14 2019

για την Ημερίδα EUROSCOLA

Ελισάβετ Παπαδοπούλου, μαθήτρια της Β΄Λυκείου του Σχολείου μας διακρίθηκε στον Διαγωνισμό Euroscola, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και επελέγη ως μέλος της ελληνικής αποστολής, που ταξίδεψε στο Στρασβούργο από τις 6 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2019.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε  το πρόγραμμα Euroscola στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο κτήριο Louise Weiss, το οποίο πήρε το όνομά του από την Γαλλίδα δημοσιογράφο και πολιτικό που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Εκεί οι μαθητές κατανεμήθηκαν στις επιτροπές τους, για να συζητήσουν με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα θέματα, τα οποία είχαν επιλέξει και προετοιμάσει πριν από το ταξίδι. Η Ελισάβετ είχε επιλέξει την Επιτροπή Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης με θέμα: «Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα κύματα των μεταναστών στην περιοχή της Μεσογείου;» Στη συνέχεια οι μαθητές κάθισαν στις θέσεις των Ευρωβουλευτών, στο «Ημικύκλιο», και είχαν την ευκαιρία θέσουν ερωτήσεις, που αφορούν θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάποιον Ευρωβουλευτή.

Η Ελισάβετ επέστρεψε γεμάτη από εμπειρίες και αναμνήσεις και περιγράφει η ίδια το ταξίδι της:

«Η συμμετοχή μου στην εκπαιδευτική ημερίδα του Euroscola ήταν αναμφισβήτητα μια μοναδική και σπάνια εμπειρία, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά ένα από τα βασικότερα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., να λάβω μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να ενημερωθώ για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας και τον κόσμο. Για όλα τα παραπάνω, χρειάστηκε να συνεργαστώ με μαθητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η εμπειρία μου να γίνει ακόμη περισσότερο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Ανταλλάξαμε απόψεις, ιδέες και γνωριστήκαμε σε φιλικό επίπεδο. Επιπλέον, η αίσθηση κατά την παρουσία μας στον χώρο συνεδρίασης του Ε.Κ., καθώς και η στιγμή του  ευρωπαϊκού ύμνου που σήμανε και τη λήξη της εκδήλωσης, ήταν ανεπανάληπτες. Εκτός όμως από την συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξίσου δυνατή και αξέχαστη ήταν και η τουριστική πτυχή του ταξιδιού μας με την περιήγηση στις πόλεις του Μονάχου και του Στρασβούργου. Συμπερασματικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε παιδί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, προκειμένου να βιώσει μια υπέροχη εμπειρία ζωής με πολλές αναμνήσεις.»

Το Σχολείο μας την συγχαίρει για την επιτυχία της και εύχεται να δοθεί και σε άλλους μαθητές μας η ευκαιρία να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι και να ζήσουν αυτές τις αξέχαστες εμπειρίες! Τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον διαγωνισμό Euroscola υποστηρίζει με την εμπειρία της η φιλόλογος Βασιλική Δεμίρη.