«Θεσσαλονίκη – Νίκαια – Μασσαλία: Αδελφοποιημένες πόλεις. Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και η ελληνική παρουσία στη Νότια Γαλλία»
Ιαν 28 2019
Έναρξη εκδήλωσης: 19 Ιούν 2024 3:11

Το τμήμα Γαλλικών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης προετοιμάζει τη φετινή σχολική χρονιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι μαθητές του γαλλικού τμήματος συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning με την υλοποίηση ενός συνεργατικού έργου που έχει τον τίτλο «Θεσσαλονίκη – Νίκαια – Μασσαλία: Αδελφοποιημένες πόλεις. Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και η ελληνική παρουσία στη Νότια Γαλλία», με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Γαλλικών Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη, Σοφία Καρασάββα και τη φιλόλογο Παναγιώτα Πλατσή. 

Στόχος των μαθητών και των καθηγητριών είναι η εκπόνηση μιας κοινής εργασίας με τα εξής σχολεία: 

  • Institution Notre Dame στην Τουλόν,
  • το Γυμνάσιο Jean Bernard στην πόλη Salon de Provence και
  • το Ελληνικό Σχολείο Νίκαιας, Κυανής Ακτής και Μονακό

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές από τη Γαλλία, οι οποίοι διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά ως γλώσσα επιλογής. Ήδη, οι μαθητές μας από τον Σεπτέμβριο υλοποιούν εργασίες και ανταλλάσσουν το υλικό που παράγουν με τους Γάλλους συμμαθητές τους. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα της Ζώνης Πολιτισμού, οι μαθητές της Γ΄ τάξης προχώρησαν στην αναζήτηση γαλλικών αποτυπωμάτων στη Θεσσαλονίκη και στην ανάδειξη του ρόλου τους στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης μας.

Εστίασαν σε τέσσερις αρχιτεκτονικές δομές, στη δημιουργία των οποίων η συμβολή των Γάλλων ήταν καθοριστική:

  • το λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
  • τη Νέα Παραλία,
  • τη Μονή Λαζαριστών και
  • την πλατεία Αριστοτέλους.

Αφού μελέτησαν αυθεντικό αρχειακό υλικό, ετοίμασαν μία δίγλωσση παρουσίαση (στα Ελληνικά και στα Γαλλικά), την οποία ανάρτησαν στη πλατφόρμα του eTwinning και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Αντίστοιχα, οι γάλλοι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων δούλεψαν με στόχο να αναζητήσουν και να αναδείξουν την ελληνική παρουσία στη δική τους περιοχή.

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους έλληνες και γάλλους μαθητές να συνεργαστούν χρησιμοποιώντας τις γλώσσες επιλογής τους, τα Γαλλικά και τα Αρχαία Ελληνικά. Μέσα από την επικοινωνία με τους γάλλους συνομήλικους τους, οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο τους, να εξασκηθούν στις παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό και, φυσικά, να αξιοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Αντίστοιχα, οι γάλλοι μαθητές θα μπορέσουν να μυηθούν στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μέσα από την αναζήτηση των ελληνικών αποτυπωμάτων στη Νότια Γαλλία και την παρουσίασή τους στους Έλληνες μαθητές. Τέλος, η συνεργασία του Σχολείου μας με τα γαλλικά σχολεία της Νότιας Γαλλίας θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της διδασκαλίας της γαλλικής, της αρχαίας ελληνικής και της νέας ελληνικής γλώσσας.