Επίσκεψη της Ομάδας Εθελοντισμού στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Ιαν 30 2019
Έναρξη εκδήλωσης: 12 Απρ 2024 11:21

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των δράσεών τους στο πλαίσιο της «καλής πράξης» των Χριστουγέννων, οι Ομάδες Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2019 τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο.

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι να προσφέρει στέγη και σωστή ανατροφή σε παιδιά που έχουν στερηθεί την υγιή οικογενειακή βάση, ενώ ένα από τα βασικά μελήματα είναι να αποφευχθεί η ιδέα της ιδρυματοποίησης. Ουσιαστικός στόχος του είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας, που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτό το σκεπτικό, επιδιώκεται η πρακτική και ψυχική στήριξη της φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών στο πλαίσιο μιας μεγάλης οικογένειας.

Μέλη των Ομάδων Εθελοντισμού των Σχολείων μας μετέφεραν και πρόσφεραν ρούχα και παιχνίδια που είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές και οι οικογένειές τους, καθώς επίσης και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης που αγοράστηκαν με τα χρήματα από τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά «Νότες Χριστουγέννων». Εκεί έγιναν δεκτά από την κ. Μουρτιάδου, γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, η οποία τους μίλησε για τη λειτουργία και τους σκοπούς του ιδρύματος και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις, επιλύοντας κάθε απορία τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιδρύματος και απέκτησαν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών σε αυτό.

Υπήρξε μία πολύ ουσιαστική εμπειρία για τους μαθητές-εθελοντές μας, καθώς γνώρισαν από κοντά πώς ζουν τα παιδιά στο Παιδικό Χωριό και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την αξία της οικογενειακής αγάπης. Τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς ενισχύθηκαν για άλλη μια φορά και ισχυροποιήθηκε η θέλησή τους για συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους τους, ιδιαίτερα τους συνομηλίκους. Μάλιστα, συμφώνησαν να εδραιώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού σε μία πιο μόνιμη βάση.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν στην επίσκεψη αυτή οι υπεύθυνες καθηγήτριες για τις Ομάδες Εθελοντισμού Γ. Στεφανίδου, Χ. Τασιούλα, Χ. Αλεξάνδρου και Ι. Αναγνώστου.