Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη
Ιαν 25 2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στην 3η Μαθητική Προσομοίωση των Θεσμικών Οργάνων του ΟΗΕ με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που έλαβε χώρα στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων «ο Απόστολος Παύλος» και 16 Δεκεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση κρατών-μελών του ΟΗΕ, ενημερώθηκαν για ζητήματα, συνθήκες και καταστάσεις που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο και αντιλήφθηκαν ότι η παγκόσμια κοινότητα αποτελεί ένα σύνολο στο οποίο αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται όλοι. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΗΕ, το οποίο διέπεται από το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιεί τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από όλες τις διαδικασίες οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να διαφυλάξουν και να διεκδικήσουν την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χρησιμοποιώντας τη διαπραγμάτευση και τις διαδικασίες εφαρμογής των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Η ομάδα των Μαθητών-Διπλωματών του σχολείου μας αποτελούνταν από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης: Σοφία Ηλιάδου, Κρίστα Ιεροπούλου, Χριστόδουλο Κωτσόπουλο, Ίωνα-Ιωάννη Λαδόπουλο, Στελίνα Μπουζοπούλου, Μαρία Ναθαναηλίδου, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Στεφανία Πετρίδου, Βίβιαν Πράττου, Ελένη-Μαρία Σαρρή και Γιώργο Σαρρή. Όλα τα παιδιά ερεύνησαν, μελέτησαν και μπόρεσαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα και το δικαίωμα που τους ανατέθηκε από την οργανωτική επιτροπή, βρήκαν λύσεις και έκαναν τις δικές τους προτάσεις στα θέματα που συζητήθηκαν. Με «τιμητικό έπαινο» βραβεύτηκε η μαθήτρια Κρίστα Ιεροπούλου και με «εύφημο μνεία» η μαθήτρια Βίβιαν Πράττου. Τους μαθητές προετοίμασαν οι φιλόλογοι Μαρία Φωτίου και Αντωνία Βουλγαράκη.

 

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών από την εμπειρία της συμμετοχής τους στους «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη»

Η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο συνέδριο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω. Όλοι, πρόεδροι, οργανωτική επιτροπή και συμμετέχοντες, ήταν φιλικοί και υποστηρικτικοί. Είχαμε μια καλή συνεργασία με όλα τα παιδιά και δημιουργήσαμε πολλές καινούργιες φιλίες. Το άγχος που είχαμε στην αρχή γρήγορα αντικαταστάθηκε με θάρρος, καθώς πήραμε τον λόγο και μιλήσαμε στο βήμα. Η προετοιμασία στο Σχολείο βοήθησε πολύ και περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη χρονιά.

                                                                               Στελίνα Μπουζοπούλου,  Βίβιαν Πράττου

 

Η συμμετοχή μου στο συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», αν και στην αρχή με άγχωσε λίγο, εξελίχθηκε σε μια υπέροχη εμπειρία. Μπορεί να μην μίλησα πολύ, αλλά τα οφέλη που αποκόμισα είναι πολλά. Συνειδητοποίησα πώς λειτουργεί η διπλωματία, συνεργάστηκα με τα υπόλοιπα παιδιά και όλοι μαζί καταλήξαμε στο τελικό ψήφισμα σχετικά με το δικαίωμα που μας ανατέθηκε. Με πολύ ευχαρίστηση θα ήθελα να συμμετάσχω και στο μέλλον σε μια τέτοια διοργάνωση.

                                                                                               Ίων Λαδόπουλος

 

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία. Αν και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε, δεν ήταν δύσκολο να ενταχθούμε στην ομάδα και να νιώσουμε οικεία. Μιλήσαμε, συνεργαστήκαμε, διατυπώσαμε τις θέσεις μας και καταλήξαμε σε πορίσματα και λύσεις. Η υποστήριξη των καθηγητριών μας, η προετοιμασία που είχαμε κάνει αλλά η στήριξη του προεδρείου και των υπόλοιπων διπλωματών, μας βοήθησαν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των διαπραγματεύσεων. Κάναμε πολλές γνωριμίες και δημιουργήσαμε φιλίες. Ζήσαμε όμορφες στιγμές που μας μείνουν αξέχαστες.

                                                                      Στεφανί Πετρίδου, Ελένη-Μαρία Σαρρή