Ο εθελοντισμός, η ελπίδα στη ζωή μας
Νοέ 5 2019

στο Πρότυπο Σχολείο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής
του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Δράση της ομάδας Εθελοντισμού

Το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019 αντιπροσωπεία των Ομάδων Εθελοντών του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το Πρότυπο Σχολείο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με τη συνοδεία των καθηγητών του Σχολείου τους, κ. Ι. Αναγνώστου, κ. Γ. Στεφανίδου και Χ. Τασιούλα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα παιδιά των Ομάδων Εθελοντισμού να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά της μονάδας του Νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο τους υποδέχτηκε ο δάσκαλος του Πρότυπου Σχολείου της Κλινικής κ. Παυλίδης Παΐσιος, ο οποίος τους μίλησε για τη λειτουργία του σχολείου και τη ζωή των παιδιών μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά έπαιξαν, αντάλλαξαν δώρα, και γενικότερα υπήρξε μια ευχάριστη διάδραση μεταξύ τους που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους.

Οι πλέον αρμόδιοι, βέβαια, να μιλήσουν για την επίσκεψη αυτή είναι τα ίδια τα παιδιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριές Δέσποινα Κατσιώκαλη, Μιχαήλ Αρβανιτάκης, Δήμητρα Σταυροπούλου και Ιωάννα Κοεμτζή του Γυμνασίου σχολιάζουν:

«Έχοντας βρεθεί στη θέση των παιδιών που επισκεφτήκαμε και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνουν μέσα στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, χαίρομαι που υπήρξα μέλος της ομάδας εθελοντών και που για ένα απόγευμα γίναμε μια μεγάλη παρέα με τα παιδιά, συζητώντας, παίζοντας και ζωγραφίζοντας όλοι  μαζί. Η χαρά και το χαμόγελο των παιδιών ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή! Ελπίζω να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να προσφέρουμε αγάπη και χαρά σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.»

Κατσιώκαλη Δέσποινα

«…θεωρώ πώς με αυτή την επίσκεψη είχα τη δυνατότητα να βοηθήσω τα παιδιά να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους μαζί μας. Αλλά και εμείς αντίστοιχα μπορέσαμε να κατανοήσουμε τη θέση των παιδιών. Πέρασα πολύ όμορφα και πιστεύω πως αυτή η καλή πράξη θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Θα ήθελα στο μέλλον να κάνουμε και άλλες παρόμοιες δράσεις, ώστε περισσότεροι συμμαθητές μας να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία.»

Μιχαήλ Αρβανιτάκης

Ήταν Πέμπτη 24 Οκτωβρίου όταν με αφορμή τη δράση που οργάνωσε η Ομάδα Εθελοντισμού πήγαμε στην  Παιδοχειρουργική Κλινική στο Ιπποκράτειο. Με τη βοήθεια του δασκάλου του σχολείου του νοσοκομείου, του κυρίου Παϊσίου,  καταφέραμε να κάνουμε τα παιδιά να γελάσουν και να χαρούν παίζοντας όλοι μαζί παιχνίδια, ζωγραφίζοντας και συζητώντας. Με τον Αχιλλέα, τον Βασίλη, τον Παναγιώτη και τον Ιωάννη περάσαμε όμορφα το απόγευμά μας.   

Δήμητρα Σταυροπούλου

Η επίσκεψή μας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ήταν μια εμπειρία που, κατά τη γνώμη μου, ζει κανείς μία φορά στη ζωή του. Κατά την επίσκεψή μας, περιηγηθήκαμε τους διαδρόμους του τμήματος της παιδοχειρουργικής μονάδας, είδαμε τα δωμάτια των παιδιών – ασθενών, συνομιλήσαμε και παίξαμε μαζί τους. Κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη είναι ότι καταφέραμε να κάνουμε τα παιδιά αυτά να χαμογελάσουν. Παράλληλα, όμως, πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία μάς έκανε να καταλάβουμε  πόσο προνομιούχοι είμαστε που είμαστε υγιείς, γεγονός που συχνά θεωρούμε δεδομένο αντί να είμαστε ευγνώμονες. Μπήκαμε -έστω για λίγο- κατά κάποιον τρόπο στη θέση αυτών των παιδιών και αντιληφθήκαμε πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Δώσαμε χαρά και πήραμε μαθήματα ζωής .

Κοεμτζή Ιωάννα

Οι μαθήτριες του Λυκείου Ειρήνη Σαββίδου και Στελίνα Μπουζοπούλου καταθέτουν την εμπειρία τους, συνδυάζοντάς την με συναισθηματισμό και λογοτεχνική διάθεση:

Ο εθελοντισμός, η ελπίδα στη ζωή μας

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, η Ομάδα Εθελοντισμού του Σχολείου μας πραγματοποίησε την πρώτη της εθελοντική δράση για φέτος. Επισκεφτήκαμε τη μονάδα Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εκεί συναντήσαμε παιδιά που είχαν κάνει σοβαρές εγχειρήσεις, αλλά και πιο ήπιες περιπτώσεις. Χωριστήκαμε σε ομάδες και συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριές μας μπαίναμε στους θαλάμους των μικρών ασθενών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και τους κρατούσαμε συντροφιά, διαβάζοντάς τους βιβλία ή συζητώντας μαζί τους. Τα παιδιά που είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν βρίσκονταν ήδη στο σχολείο της μονάδας. Εκεί παίξαμε, ζωγραφίσαμε, συζητήσαμε, γελάσαμε, διασκεδάσαμε…

Λένε ότι ο εθελοντισμός είναι η παροχή υπηρεσιών χωρίς κίνητρο υλικής ανταμοιβής. Κι όμως, η «ανταμοιβή» είναι ανεκτίμητη. Η δυνατότητα να δίνεις χαρά και ελπίδα σε άτομα που τη χρειάζονται, να μοιράζεσαι στιγμές μαζί τους, να ανακουφίζεις τον πόνο με ένα χαμόγελο, με ένα απλό σφίξιμο του χεριού, με την ανάγνωση ενός παραμυθιού γεμίζει την ψυχή μας με συναισθηματικά εφόδια, η αξία των οποίων δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά υλική ανταμοιβή. Και ανταμοιβή για εμάς σε αυτή μας την επίσκεψη ήταν τα γεμάτα χαρά χαμόγελα των μικρών ασθενών, που φώτισαν την ψυχή μας και δεσπόζουν στη σκέψη μας από τότε.

                                                                                                             Ειρήνη Σαββίδου

Τι είναι ο εθελοντισμός;
Μην ειν΄ η ανοιχτή αγκαλιά;
Μην ειν’ η ανοιχτή καρδιά για τα ορφανά;
Μην είναι το χαμόγελο που λάμπει;
Μην είναι αστέρινα μάτια για όλους φωτεινά;

Πριν πάμε στο νοσοκομείο,
βιβλία και παιχνίδια επιλέξαμε.
Συγκεντρωθήκαμε σ΄ ένα σημείο,
κι έπειτα με τα παιδάκια παίξαμε!

Κλινήρη ή και μη,
εκείνη τη στιγμή,
παίζοντας, γελώντας,
όλοι το «ευ ζην» νοιώθαμε
που θα ‘λεγε κι ο Ξενοφώντας!

Γονείς μας ευχαρίστησαν
για την επίσκεψή μας,
μα η απάντηση είναι μια:
«Η χαρά είναι δική μας».

Κι ας το φωνάξουμε όλοι,
με φωνή στεντόρεια,
για ν’ ακουστεί παντού,
στα νότια και στα βόρεια.

Στελίνα Μπουζοπούλου