Επιστροφή στις ρίζες…
Απρ 19 2022

ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο χώρο του Σχολείου

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β3 ασχολήθηκαν με μια ιδιαίτερη οικολογική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων που αφορούν την οικολογία, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν και να χαρτογραφήσουν τα δέντρα της σχολικής αυλής, αλλά και την πλουσιότατη βλάστηση που περιβάλλει την περιοχή γύρω από το σχολικό κτίριό μας.

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιδιάβηκαν στη σχολική αυλή και με τη βοήθεια του κηπουρού και γεωπόνου του σχολείου, κ. Κώστα Ποτήρα, αναγνώρισαν τα είδη των δέντρων που τους περιβάλλουν και που μέχρι χθες δεν τα είχαν πλησιάσει για να τα γνωρίσουν καλύτερα. Σύμμαχος στην προσπάθεια χαρτογράφησης στάθηκε και η τεχνολογία. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν λογισμικό αναγνώρισης εικόνας, «σκάναραν» τα φυλλώματα και μάθαιναν την επίσημη βοτανολογική ονομασία του φυτού ή του δέντρου και μερικές πληροφορίες για την περιποίησή του. Μάλιστα, προσπάθησαν να αποτυπώσουν την ποικιλία των δένδρων σε ένα μικρό σχεδιάγραμμα.

Στη δεύτερη φάση της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν την περιποίηση των δέντρων και του αύλειου χώρου. Με τις οδηγίες του κηπουρού κλάδεψαν, σκάλισαν και περιποιήθηκαν τα φυτά, δείχνοντας έμπρακτα ότι είναι σημαντικό γι’  αυτούς να αποκτήσουν και μια απτική εμπειρία των φυτών της αυλής. Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον ότι οι μαθητές μέσα από αυτή τη δράση φάνηκε να εξοικειώνονται με μια φύση που μέχρι χθες ήταν τόσο κοντά τους, αλλά και τόσο μακριά τους. Μάλλον τώρα πια θα γνωρίζουν για το σχολείο τους κάτι περισσότερο…

Υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού ΠΣΔ είναι η φιλόλογος Ειρήνη Παπαδοπούλου, ο φυσικός Στέλιος Μπούτσικας και ο μαθηματικός Νίκος Μιχαλόπουλος.