Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
Μάι 28 2022

Μια ολοζώντανη δράση σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στο τέλος μιας δραστήριας χρονιάς, επισκέφτηκε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης η κ. Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πραγματοποίησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Β1, Β2, Β4 και Β Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών μία σειρά από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπινα Δικαιώματα (Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη)». Οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και αποτελούν την τέταρτη και τελευταία δράση τους στο εν λόγω πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος. Αυτή τη φορά οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες με την υποστήριξη ενός προσώπου που σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και οπωσδήποτε μπορεί να μεταφέρει το μήνυμά τους με μεγαλύτερη αμεσότητα και αξιοπιστία.

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος στη δράση «Εσύ πού στέκεσαι;». Εκφράζοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους σε μία σειρά από δηλώσεις όπως «Η κλιματική αλλαγή δεν με αφορά» ή «Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο υπεύθυνοι από άλλους για την κλιματική κρίση» «πήραν θέση» απέναντι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το αν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα ή αφορά μόνο τους κατοίκους κάποιων χωρών. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να καταγράψουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιστοιχίσουν αυτά με εικόνες περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, το λιώσιμο των πάγων ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι αντιλήφθηκαν ότι η κλιματική κρίση πλήττει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και το ένα αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του άλλου. 

Τέλος, η κ. Νακασιάν παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως της Μαρινέλ από τις Φιλιππίνες ή της Βανέσα από την Ουγκάντα.  Μέσα από τις ιστορίες αυτές τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι, παρόλο που οι κοπέλες αυτές ζουν σε μακρινά μεταξύ τους μέρη του πλανήτη και με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, τα δικαιώματα που παραβιάζονται είναι τα ίδια, όπως το δικαίωμα στην τροφή, το καθαρό νερό, την εργασία, την κατοικία, την εκπαίδευση κ.α.

Μέσω των συγκεκριμένων βιωματικών δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν με παιγνιώδη τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που αφορά κάθε άνθρωπο, σε όποιο μέρος της γης και αν ζει, καθώς αργά ή γρήγορα θα βιώσει τις επιπτώσεις της. Αντιλήφθηκαν, ακόμα, ότι εξαιτίας των περιβαλλοντικών καταστροφών καταπατώνται τα δικαιώματα των ανθρώπων, κυρίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και των φτωχών χωρών. Γι΄ αυτό και έχουμε χρέος όλοι να αντιδράσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να αντισταθούμε απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο που μας απειλεί όλους. 

Τον συντονισμό της δράσης είχαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος «Εγώ κι Εσύ μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» για το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ιφιγένεια Αναγνώστου και Παρασκευή Κανελλοπούλου.