Εθελοντισμός – Café littéraire – Καταραμένη Φυσική – Επιστροφή στις ρίζες
Μαΐ 28 2022

 Το Αρσάκειο στο Φεστιβάλ Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων

Την Τετάρτη 11 Μαΐου το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο 9ο Φεστιβάλ Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που οργάνωσε διαδικτυακά η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά του Αρσακείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στα υπόλοιπα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όλα τα προγράμματα πολιτιστικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, που πραγματοποίησαν στην πορεία της χρονιάς σε συνεργασία με τους καθηγητές τους. Και τα τέσσερα προγράμματα σχολικών δράσεων παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές και καθηγήτριες.

Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο:  «Εθελοντισμός: νοιάζομαι για τους άλλους»  είχε μεικτό οικολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά παρουσίασαν τις ποικίλες δράσεις εθελοντισμού που πραγματοποίησαν μέσα στην χρονιά και αφορούσαν τους άξονες:  κοινωνική δράση, ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία του περιβάλλοντος. Υπεύθυνες της δράσης ήταν:  Ιφιγένεια Αναγνώστου, φιλόλογος, Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, καθηγήτρια γερμανικών, Γεωργία Στεφανίδου, χημικός.

Στο δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο:  Café littéraire francophone, à la découverte d’une culture sans frontières», τα παιδιά παρουσίασαν την πλούσια δράση που ανέπτυξαν όλη την χρονιά σε σχέση με τη Γαλλική Λογοτεχνία. Επισκέψεις στο τμήμα γαλλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου, γαλλικό θέατρο και γαλλική λογοτεχνία ήταν οι βασικές προεκτάσεις του προγράμματος. Υπεύθυνη δράσης: Παναγιώτα Γάτση, καθηγήτρια γαλλικών.

Το τρίτο πρόγραμμα με τίτλο:  «Καταραμένη Φυσική»  αφορούσε την επιστήμη της Φυσικής και τον τρόπο, με τον οποίο αυτή μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δράση τους, η οποία ξεκίνησε με την πρόσκληση του συγγραφέα και καθηγητή στο τμήμα Παιδαγωγικής, Θ. Πιερράτου, συνεχίστηκε με την ανάγνωση του βιβλίου «Καταραμένη Φυσική» και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των παιδιών στο τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του ΑΠΘ, όπου διδάσκει ο συγγραφέας. Υπεύθυνοι δράσης: Βασίλης Τεμπερεκίδης, φυσικός, Στέλιος Μπούτσικας, φυσικός, Μάρθα Πετμεζάρη, φιλόλογος.

Το τέταρτο πρόγραμμα με τίτλο «Επιστροφή στις ρίζες» είχε ένα αποκλειστικά οικολογικό περιεχόμενο και αφορούσε τη χλωρίδα της σχολικής αυλής. Τα παιδιά παρουσίασαν τον τρόπο, με τον οποίο πλησίασαν και χαρτογράφησαν την πλούσια φύση της σχολικής τους αυλής και έδειξαν το σχεδιάγραμμα που προέκυψε με την ποικιλία της χλωρίδας. Υπεύθυνοι δράσης: Ειρήνη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Στέλιος Μπούτσικας, φυσικός, Νίκος Μιχαλόπουλος, μαθηματικός.

Για μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων μπορείτα να δείτε τις 4 παρουσιάσεις μας: