Κατακτώντας την κορυφή του Λόγου!
Μαΐ 26 2022

Το τριήμερο 14-16 Μαΐου 2022 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοσή της στη Ρητορική, πραγματοποίησε διαδικτυακά τους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες (Α.Ρ.Α.) με τη συμμετοχή των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μέλη του Ομίλου Ρητορικής του Σχολείου μας, διαγωνίστηκαν στο ατομικό αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου και στο ομαδικό αγώνισμα των διττών λόγων.

Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου Γυμνασίων η Αθανασία Μπαλάση κατέκτησε επάξια την 1η θέση, επιλέγοντας στους δύο προκριματικούς γύρους τα θέματα «Άδραξε τη μέρα» και «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», ενώ στον τελικό διαγωνίστηκε με το θέμα «Αυτός που αγαπάει τον χρυσό περισσότερο από την αρετή, κινδυνεύει να τα χάσει και τα δύο». Επίσης, η Ελίζα Κάλτσου, διαγωνιζόμενη επίσης στον τελικό του αυθόρμητου, επέλεξε το θέμα «Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που…» και κατέλαβε τη 2η θέση.

Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου Λυκείων η εξαιρετική Βασιλική Λίταινα κατέλαβε την 1η θέση, επιλέγοντας στους δύο προκριματικούς γύρους τα θέματα «Λιμάνι» και «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι…», ενώ στον τελικό διαγωνίστηκε με το θέμα «Κανένας νικητής δεν πιστεύει στο τυχαίο»

Στο αγώνισμα των διττών λόγων Γυμνασίων το Σχολείο μας συμμετείχε με δύο πολύ δυνατές ομάδες: τον «ΒΡΑΣΙΔΑ» (με την Ελίζα Κάλτσου, την Αλκμήνη Μπακαλιού και την Κωνσταντίνα Οικονόμου) και τους «ΣΙΚ» (με τον Σταμάτη Συμεωνίδη, τονΝικόλα Ιωσηφίδη και τον Κωνσταντίνο Καϊκτσή), οι οποίες διασταύρωσαν λεκτικά τα ξίφη τους με αυτά των αντιπάλων σχετικά με το «Αν οι σχολικές ποινές συμβάλλουν στη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών» (στον α΄ προκριματικό γύρο) και με το «Αν οι πρωταθλητές αποτελούν θετικά πρότυπα για τους εφήβους» (στον β΄ προκριματικό γύρο). Στους ημιτελικούς προκρίθηκε η ομάδα «ΒΡΑΣΙΔΑΣ», η οποία λογομάχησε με τους αντιπάλους της πάνω στο θέμα «Το ενδιαφέρον για το αντικείμενο πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο των νέων για την επιλογή επαγγέλματος» και πέρασε στον τελικό, όπου συζήτησε το θέμα «Τα ομαδικά αθλήματα έχουν περισσότερα οφέλη από τα ατομικά». Εκεί, μετά από σκληρή λογομαχία, στην ομάδα των τριών μαθητριών μας απονεμήθηκετο 1ο βραβείο διττών λόγων! Επιπρόσθετα, η Ελίζα Κάλτσου βραβεύτηκε ως η καλύτερη ομιλήτρια των διττών λόγων!

Στο αγώνισμα των διττών λόγων Λυκείων το Σχολείο μας συμμετείχε με δύο εξαιρετικές ομάδες: τους «ΑΑΑ» (με την Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, τον Γιώργο Αντωνίου και τη Λένια Αραμπατζή) και τους «ΑΣΕΛ» (με τη Βασιλική Λίταινα, Σάββα Σαββίδη και τον Παναγιώτη Τσουπάρη), οι οποίες διασταύρωσαν τα… ξίφη τους με των αντιπάλων σχετικά με το «Αν στην περίπτωση της Ουκρανίας η σιωπή είναι συνενοχή» (στον α΄ προκριματικό γύρο) και με το «Αν πρέπει να επιτραπεί η ύπαρξη και η λειτουργία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια» (στον β΄ προκριματικό γύρο). Στους ημιτελικούς προκρίθηκαν και οι δύο ομάδες μας, οι οποίες λογομάχησαν με τους αντιπάλους τους πάνω στο θέμα «Η Ιστορία γράφεται από τις μεγάλες προσωπικότητες και όχι από τους λαούς». Στον Τελικό αγωνίστηκε η ομάδα ΑΑΑ, συζητώντας το θέμα «Οι τηλεοπτικές δίκες βοηθούν στην απονομή δικαιοσύνης». Έπειτα από έναν αμφίρροπο αγώνα, η ομάδα ΑΑΑ κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ ο Γιώργος Αντωνίου βραβεύτηκε ως ο δεύτερος καλύτερος ομιλητής των διττών λόγων              

Πολύτιμη για την ομαλή διεξαγωγή των Αρσάκειων Ρητορικών Αγώνων, όπως κάθε φορά που τους ζητείται, ήταν η συμβολή των αποφοίτων μας ως κριτών. Ευχαριστούμε θερμά τον Άγγελο Εμμανουηλίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Απόστολο Βεκόπουλο, τον Κωνσταντίνο Καραθάνο, την Άννα-Μαρία Πεκρίδου και τη Σοφία Τριλυράκη, στους ευχόμαστε καλή πρόοδο στη ζωή τους.

Στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων συμμετείχε η φιλόλογος Βίνια Δεμίρη, ενώ η ίδια και οι φιλόλογοι Ελένη Κόντα και Μάρθα Πετμεζάρη προετοίμασαν τους μαθητές και συμμετείχαν στους Αγώνες ως κριτές, μαζί με τον φιλόλογο Βίκτωρα Βαβαρούτσο.