Έμφυλη ισότητα ή διακρίσεις..
Μαρ 1 2023

Τα ίδια τα παιδιά συζητούν, προβληματίζονται και ωριμάζουν..

Αξιέπαινη υπήρξε η πρωτοβουλία μελών του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης να ενημερώσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους των τμημάτων της Α΄ και Β΄ Λυκείου για θέματα έμφυλης ισότητας και διακρίσεων. Τα παιδιά, αντιλαμβανόμενα το έλλειμμα ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών των μικρότερων τάξεων στα θέματα αυτά, οργάνωσαν μία σειρά από δίωρες συναντήσεις και με τα οκτώ τμήματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου του σχολείου. Ο Γιώργος Αντωνίου, η Λένια Αραμπατζή και η Μαρία Τουλγαρίδου από τη Γ΄ Λυκείου, καθώς και η Φανή Ζιώγα και η Αριάδνη Κώστα από τη Β΄ Λυκείου αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο από τα μαθήματα και το διάβασμά τους, σε χρονιές τόσο πιεστικές από άποψη φόρτου εργασίας και μελέτης, για μία δράση κοινωνικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. 

Με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο που συνέταξαν μόνοι τους, προέτρεψαν τους μικρότερους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους να αναλογιστούν σχετικά με το αν έχουν παρατηρήσει ή βιώσει περιστατικά έμφυλης βίας και με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες συμπεριφορές. Με τον τρόπο αυτό τα τμήματα οδηγούνταν σε έναν ανοιχτό διάλογο, όπου εκφράζονταν ελεύθερα διάφορες απόψεις, γεννιούνταν γόνιμοι προβληματισμοί και λύνονταν απορίες.

Η δράση αυτή, μάλιστα, παρουσιάστηκε στη Διαδικτυακή Συνάντηση με θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα & Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εγώ & Εσύ  Μαζί» της Διεθνούς Αμνηστίας από τις Συντονίστριες του Προγράμματος «Εγώ & Εσύ Μαζί» σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Θεσ/νίκης & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ.κ. Χριστίνα Χρηστίδου και Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή. Στη συνάντηση παρουσίασαν τα ίδια τα παιδιά τη δράση τους και τα σχόλια που εισέπραξαν ήταν δικαιολογημένα πολύ θετικά και επαινετικά τόσο για την πρωτοβουλία τους όσο και για την αποτελεσματικότητά της.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά για την πρωτοβουλία τους αυτή και τα συγχαίρουμε για την κοινωνική τους ευαισθησία, η οποία ευχόμαστε να αποτελεί «φάρο» σε όλη τους τη ζωή. Ελπίζουμε ο σπόρος της να δώσει καρπούς κι η προσπάθειά τους να βρίσκει κάθε χρόνο συνεχιστές ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας

Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον σκοπό της δράσης, τη μέθοδο που ακολούθησαν τα παιδιά, τα κυριότερα θέματα που πραγματεύτηκαν, καθώς και τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.