Διαδρομή στην προσφυγική αθλητική ιστορία της πόλης μας – Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Μαρ 1 2023

Στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού πολιτισμού», την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στην υποομάδα «Αθλητικές Προσφυγικές Ομάδες της Θεσσαλονίκης» του Εργαστηρίου 1 «Πώς γράφουμε ιστορία;» επισκέφτηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.).

Το Κ.Ι.Θ. ειδικεύεται στην ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στην πλατεία Ιπποδρομίου. Δύο από τους πιο βασικούς στόχους του Κ.Ι.Θ. είναι η διάσωση, καταγραφή και μελέτη των κάθε είδους άμεσων και έμμεσων πηγών που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσάκειου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην υποομάδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι είναι αρχείο;» που προσφέρει το Κ.Ι.Θ. Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα αρχεία και στα αθλητικά λευκώματα του Κ.Ι.Θ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά απηύθυναν πολλές ερωτήσεις στον ξεναγό αναφορικά με τις αθλητικές ομάδες και τους συλλόγους που ίδρυσαν οι πρόσφυγες μετά την άφιξή τους στον ελλαδικό χώρο. Στο τέλος της επίσκεψης ο υπεύθυνος του Κ.Ι.Θ. δώρισε στο Σχολείο μας πολλές εκδόσεις του Κ.Ι.Θ. για τις αθλητικές ομάδες και τους συλλόγους προσφύγων. Τα βιβλία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά για την εκπόνηση της τελικής παρουσίασης στο 9ο Παναρσακειακό Συνέδριο.

Τους μαθητές μας συνόδευσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές  του 1ου Εργαστηρίου, Γιάννης Τσιτσιλιάνος [γυμναστής] και Αναστασία-Σταυρούλα Βαλταδώρου  [φιλόλογος].