Προσεγγίζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο
Νοέ 29 2022

με οδηγούς και εμψυχωτές νέους νομικούς

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 επισκέφτηκαν το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης επτά φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μέλη της ELSA (European Law Students’ Association) Thessaloniki / ELSA Greece και πραγματοποίησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τρία δίωρα βιωματικά workshops με θέμα το «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». H ELSA αποτελεί ένα διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές Νομικής, ασκούμενους και νέους δικηγόρους.  Σκοπός του σωματείου είναι η γνωριμία μεταξύ φοιτητών Νομικής και νεαρών νομικών από διαφορετικές χώρες και η καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας,  η επαφή και εξοικείωση των μελών με τα νομικά συστήματα άλλων χωρών και το διεθνές δίκαιο. Το όραμα των φοιτητών αποτελεί « Ένας δίκαιος κόσμος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτισμική διαφορετικότητα». Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του οργανισμού και συγκεκριμένα στην ELSA Day, την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου κάθε έτους, ημέρα αφιερωμένη στην προάσπιση ενός ανθρώπινου δικαιώματος, που για φέτος είναι το «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Τα εργαστήρια παρακολούθησαν α) οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» του Αρσακείου Λυκείου, β) το τμήμα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου και γ) το τμήμα Γ3 του Γυμνασίου. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση του οργανισμού, των στόχων και του έργου του, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν μία προσομοίωση  σε τέσσερις επιμέρους επιτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέματα α) Περιβάλλον – πολιτιστικά αγαθά σε περίοδο ένοπλης σύρραξης, β) Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα, γ) Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και δ) Αντιμετώπιση των γυναικών σε ένοπλες συρράξεις. Με την εμψύχωση των φοιτητών και φοιτητριών, ανάμεσά τους και δυο δικοί μας απόφοιτοι, η Ελένη Όψιμου και ο Απόστολος Βεκόπουλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν για τα συγκεκριμένα θέματα, κατέγραψαν τα πορίσματά τους σε μία πρωτότυπη αφίσα και την παρουσίασαν στα υπόλοιπα μέλη της ολομέλειας. Η δράση έληξε με ένα πρωτότυπο bras de fer, όπου νικητής ήταν η διαπραγμάτευση, το συνεργατικό πνεύμα και η δημιουργική σκέψη και πρωτοτυπία.

Μέσω των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αντιλήφθηκαν με βιωματικό τρόπο την έννοια του «Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» και τη σημασία της ειρήνης και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους με «δασκάλους» νέους ανθρώπους που τους μετέφεραν τη θετική διάθεση και τον ενθουσιασμό τους, δημιούργησαν τα δικά τους πολύχρωμα έργα, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους και απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.

Τη δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες Στέλλα Σαρμή για το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και Ιφιγένεια Αναγνώστου για το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Η εμπειρία των μαθητών του Γ3, αποτυπώνεται γλαφυρά μέσα από την περιγραφή και τις εντυπώσεις της μαθήτριας Μαριλένας Σκανδύλα:

«Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου το τμήμα μας, Γ3, είχε τη χαρά να υποδεχθεί φοιτητές του τμήματος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της ELSA (European Law Students’ Association), με σκοπό να μας εισαγάγουν στον κόσμο της Νομικής και να μας μεταδώσουν λίγη από τη μαγεία αυτής της επιστήμης. Στην αρχή πληροφορηθήκαμε για τους στόχους και το έργο του Οργανισμού. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι μέσα από τη Νομική, μπορεί κανείς να ακολουθήσει διάφορα επαγγέλματα εκτός από αυτά του δικηγόρου ή του δικαστή. Μου άρεσε επίσης που οι φοιτητές ήταν περίπου στη δική μας ηλικία και έτσι μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη δική μας «γλώσσα». Είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε ό,τι θέλαμε και να πάρουμε εύστοχες και κατανοητές απαντήσεις.

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες των 5 – 6 ατόμων και μάθαμε διάφορες έννοιες που αφορούν το Δίκαιο. Με τη δική μου ομάδα ασχοληθήκαμε με τη θέση της γυναίκας στον πόλεμο. Κάθε ομάδα είχε αναλάβει ένα διαφορετικό θέμα, έτσι ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο στην υπόλοιπη τάξη. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν πως στο τέλος του εργαστηρίου, μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε σ’ ένα παιχνίδι δύναμης και να προσπαθήσουμε να πάρουμε όσους περισσότερους πόντους μπορούμε, χωρίς να μας δοθούν περαιτέρω οδηγίες. Όλοι σκεφτήκαμε να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι “bras de fer” και να προσπαθήσουμε να νικήσουμε τον αντίπαλο παίκτη, συλλέγοντας πόντους. Κανείς δεν σκέφτηκε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο και να είμαστε όλοι νικητές! Η υπεύθυνη φοιτήτρια, στο τέλος του παιχνιδιού, μας εξήγησε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε συνεργαστεί, συλλέγοντας όμως λιγότερους πόντους. Μας υπενθύμισε πως η μόνη οδηγία που μας δόθηκε ήταν να μετρήσουμε πόσες φορές θα ακουμπήσει το χέρι μας στο θρανίο, άλλο που η δική μας σκέψη πήγε αμέσως στο γνωστό παιχνίδι!

Προσωπικά, παρόλο που στο μέλλον δεν θα ήθελα να ακολουθήσω την επιστήμη της Νομικής, μου φάνηκε απίστευτα ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά και η παρουσίαση των αφισών πάνω στις οποίες δούλεψαν οι ομάδες. Γι’ αυτό τον λόγο, θα ήθελα να διαρκούσε και λίγο περισσότερο από δύο διδακτικές ώρες! Μακάρι να μας επισκεφθούν ξανά (ή να τους επισκεφτούμε εμείς την επόμενη φορά) και να μπορέσουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα!»