Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Νοέ 29 2022

 49 χρόνια μετά τα παιδιά του Λυκείου τιμούν την επέτειο

«Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,
τη λάμπα κρατώ ψηλά,
να δούνε της γης οι θλιμμένοι,
να ‘ρθούνε, να βρουν συντροφιά».
[Τάσος Λειβαδίτης]

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης τίμησε όπως κάθε χρόνο την επέτειο την εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 49 χρόνια μετά την ιστορική νύχτα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή ένωσαν το νήμα των αγώνων του παρελθόντος με τα αιτήματα και τις ανάγκες του σήμερα. 

Μέσα από μαρτυρίες, κείμενα, ποιήματα και τραγούδια, τα παιδιά κράτησαν ζωντανή την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του αγώνα ενάντια στον φασισμό -ενός αγώνα, τα μηνύματα του οποίου παραμένουν επίκαιρα. Η αντίσταση απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού, η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η προάσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης είναι διαχρονικά καθήκοντα όλων μας και σε αυτά εστίασαν τα παιδιά που παρουσίασαν τη γιορτή.

 

Ακούστηκαν τα ποιήματα: Η απόφαση [Μανόλης Αναγνωστάκης], Σώπα, μη μιλάς [Αζίζ Νεσίν], Την πόρτα ανοίγω το βράδυ [Τάσος Λειβαδίτης], Φοβάμαι [Μανόλης Αναγνωστάκης] και το ποίημα που έγραψε η μαθήτρια μας Αλίκη Καλλία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες διάνθισαν τα κείμενα και τα ποιήματα με τραγούδια, στα οποία έδωσαν τον δικό τους προσωπικό τόνο, τραγουδώντας όλοι και όλες μαζί, με τη συνοδεία βιολιού, κιθάρας και φλάουτου που έπαιζαν τα ίδια τα παιδιά.

Τη γιορτή παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες και των τριών τάξεων του Λυκείου: τα παιδιά μοιράστηκαν τη συγκίνηση και τον προβληματισμό των συμμαθητών/τριών τους και χειροκρότησαν ένθερμα την προσπάθειά τους.

Στη γιορτή συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Φρόσω Ακάση, Αντώνης Ατζέμης, Έλενα Γεωργίου, Φίλιππος Γιαννακόπουλος, Ελισάβετ  Ζαχαροπούλου, Νικόλας Ιωσηφίδης, Λευτέρης Κακουλίδης, Αλίκη Καλλία, Αναστασία Καραπιπέρη, Χριστίνα Κωνσταντινοπούλου-Χερπίν, Αριάδνη Κώστα, Βασιλική Λίταινα, Αλκμήνη Μπακαλιού, Αθανασία Μπαλάση, Δανάη Νανούση, Δήμητρα Παναγιωτίδου, Ερμιόνη Παναγιωτίδου, Ιουλία Παπαδοπούλου, Σπύρος Σερεμετάκης και Μαρία Τουλγαρίδου.

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο φυσικός Στέλιος Μπούτσικας με την υποστήριξη της καθηγήτριας πληροφορικής Βασιλικής Αργυροπούλου.
Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη γιορτή κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους: