Ανταπόκριση από το Bad Marienberg
Νοέ 29 2022

Μετά από μία διακοπή τριών χρόνων, λόγω πανδημίας, το σχολείο μας συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Youth Education – ThinkEurope» υπό την αιγίδα του Erasmus+. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με μαθητές από σχολεία της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Tο θέμα αυτής της χρονιάς έχει τον τίτλο «European Jamboree “European dreamproject”–75 years of peace (are over)! Where and how do we find hope?» και είναι αφιερωμένο στην ενεργό συμμετοχή των νέων στη θωράκιση της ΕΕ και της ειρήνης που διασφαλίζει. Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων, η οποία θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, προσπαθεί να βοηθήσει τους έφηβους Ευρωπαίους πολίτες να οραματιστούν το μέλλον της Ευρώπης και ταυτόχρονα το δικό τους μέλλον μέσα σε αυτήν. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές-μαθήτριες της Β’ Λυκείου Ελευθερία Στοϊμενίδου, Σοφία Χαραλαμπίδου, Σάββας Σαββίδης, Νίκος Ζούρος και Απόστολος Ρεφανίδης και από την Γ’ Λυκείου Ειρήνη Φραγκίδου, Στέλλα Χριστοδούλου και Γιώργος Καραγιάννης, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Άννα Οικονόμου και Μπία Σφυρίδου.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται πρωτότυπες μέθοδοι μη τυπικής εκπαίδευσης και ψηφιακά εργαλεία μάθησης, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε ένα διαπολιτισμικό μαθησιακό περιβάλλον καθώς και την ανάπτυξη των λεγόμενων «soft skills». Οι μαθητές καλούνται να αυτενεργήσουν, να πειραματιστούν με νέα ψηφιακά περιβάλλοντα, να δουλέψουν σε μικρές «διεθνείς» ομάδες, να προβάλουν την εργασία τους στα Social Media.

 

 

γράφουν ο Νίκος και η Ελευθερία…

Το ταξίδι μας για το Βad Μarienberg ξεκίνησε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Στο αεροδρόμιο συναντήσαμε και τους συνταξιδιώτες μας από το άλλο ελληνικό σχολείο. Εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο της αναμονής μας προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα και να κάνουμε μια μικρή πρόβα της παρουσίασης μας, προς μεγάλη ευχαρίστηση των υπολοίπων ταξιδιωτών που μας απόλαυσαν να χορεύουμε χασαποσέρβικο στο αεροδρόμιο! Όταν προσγειωθήκαμε στην Φρανκφούρτη γνωρίσαμε και την νορβηγική αποστολή, με την οποία ταξιδέψαμε μαζί μέχρι το Bad Marienberg. Με την άφιξή μας στο Europahaus, συναντήσαμε τις άλλες ομάδες μαθητών και ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους για τη δομή και τους στόχους προγράμματος. Όλες οι μέρες του σεμιναρίου ξεκινούν με παιχνίδια και δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει μια διαφορετική κάθε μέρα χώρα ώστε να ενεργοποιηθούμε, να γνωριστούμε καλύτερα και ευδιάθετοι να συμμετάσχουμε στην θεματική της ημέρας.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το Candle-Light dinner, όπου οι μαθητές -μαθήτριες της κάθε χώρας είχαν ετοιμάσει μια παρουσίαση για τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους, συνοδεύοντας την με τα παραδοσιακά τους φαγητά. Γελάσαμε, χορέψαμε και υπομονετικά περιμέναμε την σειρά μας. Η ελληνική αποστολή έκλεισε την βραδιά με ένα μουσικό παιχνίδι που περιείχε πολύ μουσική σε συνδυασμό με ιστορία και φυσικά χορό που ξεσήκωσε τους πάντες. Από το επόμενο πρωινό, σε κάθε γωνία του ξενώνα ακούγεται η λέξη «ΟΠΑ» την οποία μάθαμε σε όλους και η οποία μάλλον συνδέθηκε με την καλοπέραση και το κέφι!

Τη Δευτέρα η μέρα ξεκίνησε με ομαδικές εργασίες σχετικά με τις απόψεις όλων μας για την Ευρωπαϊκή ένωση. Στην συνέχεια μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων καταλάβαμε πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός κράτους και πώς λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια…

 

και ο χορός μας που “ξεσήκωσε” τα πλήθη..