Η ευθανασία, θέμα διαδικτυακού Αγώνα Διττών Λόγων
Νοέ 14 2023

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 (κατά την 4η και 5η διδακτική ώρα) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση των Αρσακείων-Τοσιτσείων Λυκείων για την αξία τής Ρητορικής στις μέρες μας. Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ομίλων Ρητορικής όλων των Αρσακείων Λυκείων τίμησαν με την παρουσία τους στα σχολεία τής Εκάλης ο Ομότιμος Καθηγητής τής Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης και η Επόπτρια τής Φ.Ε. κ. Βασιλική Μουρσελά-Παπαπέτρου.

Στο πλαίσιο τής εκδήλωσης διεξήχθη διαδικτυακός αγώνας Διττών Λόγων μεταξύ ομάδων από το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης και το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης με θέμα: «Πρέπει να νομιμοποιηθεί η ευθανασία στην Ελλάδα».

Την ομάδα τού Λυκείου τής Θεσσαλονίκης (που υποστήριξε τη θέση τού Λόγου) συγκρότησαν ο μαθητής Ρεφανίδης Απόστολος τής Γ΄ τάξεως και οι μαθήτριες Κάλτσου Ελισάβετ και Μπαλάση Αθανασία τής Β΄ τάξεως. Την ομάδα τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης (που υποστήριξε τη θέση τού Αντιλόγου) συγκρότησαν οι μαθήτριες Ταρακτζόγλου Αριάγνη και Σαββοπούλου-Παναγοπούλου Ρέα τής Β΄ τάξεως και Χατζή Μελίνα τής Α΄ τάξεως.

Ο κ. Κουράκης παρουσίασε στους μαθητές και στις μαθήτριες των Ομίλων τη νομική διάσταση τού ζητήματος τής ευθανασίας και τις σύνθετες παραμέτρους που επηρεάζουν την κοινωνική του πρόσληψη. Στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία για τη διαχρονική εξέλιξη τής Ρητορικής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, εξηγώντας πώς η αποδοχή της βρισκόταν σε συνάρτηση με το κοινωνικό και πνευματικό γίγνεσθαι τής κάθε εποχής. Συγχρόνως τόνισε την αξία που έχει στις μέρες μας ο καλλιεργημένος και ευχερής λόγος τόσο ως απελευθερωτικό μέσο προσωπικής έκφρασης όσο και ως σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο.

Σημειώνεται ότι η ομιλία τού Καθηγητή κ. Κουράκη βασίστηκε στο έργο του “Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική”. Στο βιβλίο του αυτό στηρίζεται το «Εγχειρίδιο Διδασκαλίας Προτρεπτικού Λόγου» το οποίο διατίθεται ειδικά στους μαθητές και τις μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων και το οποίο επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Τσαγκαράκη, Υπεύθυνη των Ομίλων Ρητορικής τής Φ.Ε., η οποία και συντόνισε την εκδήλωση.

Την ομάδα μας προετοίμασαν η κ. Β. Δεμίρη (την οποία και ευχαριστούμε θερμά, διότι αν και αφυπηρετήσασα, δεν λείπει στιγμή από τις προπονήσεις και τις εκδηλώσεις του Ομίλου), καθώς και οι υπεύθυνοι καθηγητές του Ομίλου: κ. Γ. Αντωνόπουλος, κ. Β. Βαβαρούτσος, κ. Π. Μυτακίδου και κ. Π. Νανά.