Play safe!
Νοέ 13 2023

Χρησιμοποιώντας το κινητό στην τάξη καταπολεμούμε ποικίλες μορφές της έμφυλης βίας.

Στις 17/10 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ζώνης Πολιτισμού «Όταν όλ@ μαζί ενσυναισθανόμαστε (κι αν ήμασταν και εμείς;)» με την εκπαιδευτικό Γάτση Γιώτα, οι μαθητές/τριες είχαν την άδεια να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους κατεβάζοντας ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι Play Safe, που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Διοτίμα με την υποστήριξη της UNICEF μέσω της δωρεάν εφαρμογής [εδώ

Η έμφυλη βία στην πραγματική ζωή αλλά και στο διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παρά την απουσία ενός διεθνώς κατοχυρωμένου ορισμού και την έλλειψη δεδομένων, πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν ότι αυτή η μορφή βίας πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ti σημαίνει μη συναινετικό sexting, Ιmage based sexual abuse, cyber flashing, sextortion, upskirting, σεξιστική ρητορική μίσους; Είναι όροι που μέχρι πρότινος δεν φανταζόμασταν ότι μπορούν να υπάρξουν και να επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική υγεία των γυναικών.

Το παιχνίδι έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει εφήβους/ες και νέα άτομα. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και χρήσιμες πληροφορίες, οι έφηβοι/ες  είχαν την ευκαιρία να  αναγνωρίζουν τα σημάδια της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, και να μάθουν πώς να αντιδρούν όταν τη συναντούν στον ψηφιακό κόσμο. Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, το Play Safe αξιοποιήθηκε στην ώρα του μαθήματος, ώστε οι μαθητές/τριες να μπουν  στη θέση των άλλων, αναδεικνύοντας τη σημασία της μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία. Οι μελέτες περίπτωσης που τέθηκαν  έβαλαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στη διαδικασία να σκεφτούν κριτικά και να ανταλλάξουν γόνιμα απόψεις, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις που έχουν ζήσει συνομήλικα άτομα και προτείνοντας αναστοχαστικά στρατηγικές διαχείρισης. Το app αποτελεί επιπλέον χρήσιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενήλικο άτομο που θέλει να ενημερωθεί για τις νέες μορφές έμφυλης βίας.