
Διδακτική επίσκεψη της Α΄τάξης στην έκθεση των έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Τελλόγλειο
Την Παρασκευή 4 Μαρτίου το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τη 2η διδακτική του επίσκεψη για το σχολικό έτος 2021-2022. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης επισκέφτηκαν την έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ», που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ και πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Τα περισσότερα από 150 γλυπτά, σχέδια και κατάστιχα που συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται για πρώτη φορά όλα μαζί, καθώς και το σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καλύπτουν και τις τρεις περιόδους δημιουργίας του γλύπτη, από τα νεανικά του χρόνια δηλαδή που σημαδεύτηκαν από την εμφάνιση της ψυχικής του ασθένειας, τα χρόνια που εργάστηκε στην Τήνο μετά την επάνοδό του από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, καθώς και την εποχή που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα.
Μέσα από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση που παρακολούθησαν, τα παιδιά γνώρισαν τη μυθιστορηματική ζωή και το μοναδικό καλλιτεχνικό έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, ενός προικισμένου με ξεχωριστό ταλέντο γλύπτη. Θέματα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, πορτρέτα από πηλό, γύψο αλλά και μάρμαρο, αμφίπλευρα έργα, οι διάσημοι «Σάτυροι», το «Παραμύθι της Πεντάμορφης», γλυπτά με τύπους της καθημερινής ζωής, ο «Εκατόγχειρ», το γλυπτό που, όπως τυχαία αποκαλύφθηκε -όταν έσπασε στον σεισμό του 1981-, έκρυβε μέσα του ένα άλλο έργο, γοήτευσαν και συγκίνησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες μ’ έναν τρόπο που μόνο η τέχνη ξέρει και μπορεί.
Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησαν και μέσα από μία άσκηση δημιουργικής γραφής, τα παιδιά κλήθηκαν, με βάση τα όσα είδαν και έμαθαν, να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν, σ’ ένα γράμμα, παραλήπτης του οποίου θα ήταν ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τα συγκινητικά λόγια που του απηύθυναν.
«Αγαπητέ Γιαννούλη Χαλεπά,
είσαι ένας πραγματικός καλλιτέχνης, αφού δεν άφησες τίποτα να σε εμποδίσει από το να κάνεις αυτό που αγαπάς. Αν και ποτέ μου δεν σε γνώρισα, τολμώ να πω ότι αντιμετώπιζες την τέχνη ως λύτρωση, μιας και εκεί δεν υπάρχουν όρια ή κανόνες. Μέσα από αυτήν δοκίμασες, πειραματίστηκες και εκφράστηκες ελεύθερα. Παρότι πολλοί δεν σε κατάλαβαν και προσπάθησαν να σε εμποδίσουν, εσύ θέλησες να είσαι ελεύθερος. Μπορεί να μην έζησες με ελευθερία ως καλλιτέχνης, αλλά σίγουρα έμεινες στην ιστορία ως ένας ελεύθερος καλλιτέχνης.»
«Από τα έργα σου μπορώ να καταλάβω πως ήσουν ένας άνθρωπος ξεχωριστός, έκρυβες μια σπίθα μέσα σου. Ήσουν μια πονεμένη ψυχή που είχε την ανάγκη να δημιουργήσει. Όλα σου τα γλυπτά είναι πρωτότυπα και μέσα από αυτά μπορούμε να αισθανθούμε ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σου. Ίσως, εάν σε άφηναν ελεύθερο να μην ένιωθες και να μην εκφραζόσουν με τον τρόπο που το έκανες. Με εντυπωσίασε πως μέσα σε κάποια έργα σου έκρυβες άλλα κι αυτό φανερώνει την καταπίεση που έζησες και πως επίτηδες δεν ήθελες να δει ο κόσμος τί υπήρχε μέσα. Έτσι κι εσύ έκρυβες τον εαυτό σου. Όμως να ξέρεις πως εάν δεν γίνονταν έτσι τα πράγματα στη ζωή σου, μπορεί κι εσύ να μην είχες δημιουργήσει όλα αυτά τα έργα, οπότε ίσως όλα έγιναν για κάποιο λόγο. Τέλος από όσα είδα νομίζω πως ήσουν συμπονετικός και έτρεφες αγάπη για τους άλλους. Κρίμα που κάποια έργα σου δεν κατάφεραν να μείνουν όπως ήταν και καταστράφηκαν, ίσως μέσα και από εκείνα να καταλαβαίναμε κάτι περισσότερο για εσένα. Ίσως και πάλι όχι.»
«Αγαπητέ Γιαννούλη,
Άξιζες κάτι καλύτερο. Άξιζες περισσότερη αποδοχή από αυτή που έλαβες, περισσότερη κατανόηση και στοργή. Τα έργα σου είναι εξαιρετικά ευφυή. Λυπάμαι που έπρεπε να κλειστείς έτσι στον εαυτό σου. Μέσα από τα έργα σου ήταν σαν να έβλεπα τις σκέψεις σου και αυτά που συνέβαιναν μέσα στο μυαλό σου. Σ’ ευχαριστώ που μέσα από την ιστορία σου με έκανες να νιώσω έτσι σήμερα.»
«Θαυμάζω πολύ όλη τη δουλειά σας και το αγαπημένο μου έργο είναι η “Κοιμωμένη”. Είναι τόσο καλή δουλειά. Εάν προσέξουμε τις διπλώσεις του σεντονιού, τη γαλήνια έκφραση του προσώπου, θα μείνουμε άφωνοι από την προσοχή στη λεπτομέρεια και από την επιμέλεια. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το πάθος και το πείσμα σας για την τέχνη, που παρά τις διαφωνίες των γονιών σας, καταφέρατε να κρατήσετε ζωντανό. Είναι προφανές ότι η τέχνη διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας, αφού ήταν ο δικός σας τρόπος έκφρασης και μάλιστα ήταν ένας πολύ όμορφος τρόπος. Βλέποντας τα έργα σας ένιωσα μια βαθιά σύνδεση μαζί σας, και αυτό είναι σημάδι ότι κάνατε κάτι πολύ σωστά.»
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι κ.κ. Γεωργία Νάνου, Στέλιος Μπούτσικας, Μαρία Βέργουλα, Χαρά Τασιούλα και Τίνα Πλατσή, απολαμβάνοντας εξίσου την ξενάγηση στα έργα του καλλιτέχνη. Περισσότερα για την σημαντική αυτή αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Η Καθημερινή εδώ.