
ή .. όταν τα Μαθηματικά συνάντησαν κοχύλια, ανανάδες και κουκουνάρια!
Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ
Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης με την ομάδα των πέντε μαθητών/τριών που την αποτελούν οι Ατζέμης Αντώνιος-Παναγιώτης, Βέγλη Αλεξάνδρα, Βέγλη Μαρία-Άννα, Δήμου Μιχαήλ και Ζαγορίδης Νικόλαος και με υπεύθυνη καθηγήτρια τη μαθηματικό Νικολέτα Σατσλή, συμμετέχει φέτος στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ με την εργασία «Η ακολουθία Fibonacci και η Χρυσή Αναλογία». Καθώς το Φεστιβάλ είναι διαδικτυακό, τα παιδιά κατάφεραν να παρουσιάσουν την δουλειά τους παραστατικά και κατανοητά σε ένα βίντεο 6 λεπτών, που ετοίμασαν στο σχολείο υπερβαίνοντας δυσκολίες και αντιξοότητες χάρη στο πείσμα και τη θέλησή τους.
Το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου 2022 και απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ και υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ.) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων. Οι ομιλητές/τριες είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, για να ετοιμάσουν την εργασία τους, συμβουλευτήκαν ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, αναζητήσαν σχετικά άρθρα και εργασίες στο διαδίκτυο και προσπάθησαν στον περιορισμένο χρόνο των 6 λεπτών να εξηγήσουν πώς πρωτοεμφανίστηκαν η ακολουθία Fibonacci και η Xρυσή αναλογία, καθώς και ποια είναι η μεταξύ τους σχέση. Παραστατικά έδειξαν πώς οι μαθηματικές σχέσεις παρατηρούνται στη φύση, στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στο ανθρώπινο σώμα και σε άλλους τομείς, συνδέοντας έτσι τη μαθηματική επιστήμη με την καθημερινότητα και την εμπειρία.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον, τον αριθμό φ και τη χρυσή σπείρα σε δύο κοχύλια ναυτίλους, και να θαυμάσουν την πολύ σπάνια τομή του ενός! Τις διαπιστώσεις και τον θαυμασμό τους μοιράζονται μαζί μας στο σύντομο βίντεο. Τα κοχύλια αυτά, καθώς και πολλές σημαντικές πληροφορίες, μας παραχώρησε ο αρχιτέκτονας και συλλέκτης κοχυλιών Ραφαήλ Σαββίδης, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.
Εκτός όμως από τις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, διασκέδασαν στην αυλή του σχολείου μας, κατασκευάζοντας τα ορθογώνια Fibonacci και τη χρυσή σπείρα με ξύλινες ράβδους, σπάγγο και σπρέι, υπό το «βλέμμα» του drone του μαθητή Αντώνη- Παναγιώτη Ατζέμη. Η υλοποίηση των σχημάτων σαφώς και βοήθησε τα παιδιά -αλλά και τους θεατές του βίντεο- να αντιληφθούν πληρέστερα τις μαθηματικές έννοιες.
Το βίντεο της συμμετοχής της ομάδας του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στο Μαθηματικό Φεστιβάλ βρίσκεται ήδη αναρτημένο, μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες συμμετοχές, στο κανάλι του Φεστιβάλ στο youtube. Χρειαζόμαστε λοιπόν την «ψήφο» σας, ώστε το βίντεο του Σχολείου μας να διακριθεί και να προβληθεί και την ημέρα διεξαγωγής του Φεστιβάλ ανάμεσα στα βίντεο που θα έχουν κερδίσει την προτίμηση του κοινού.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σας παρακαλούμε να ψηφίσετε την προσπάθειά μας στον σύνδεσμο εδώ
Για την ψηφοφορία οι κανόνες είναι απλοί:
- Στη ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι.
- Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει όσα έργα του αρέσουν.
- Κάθε «αντίδραση» προσμετράται ως θετική ψήφος.
Στο τέλος της ψηφοφορίας τα έργα με τις περισσότερες αντιδράσεις θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Σε πιθανές ισοψηφίες λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία της Επιτροπής.
Επιπρόσθετες πληροφορίες για το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (εδώ) και στον ιστότοπο της διοργάνωσης (εδώ), από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ. Τα βίντεο όλων των συμμετοχών έχουν ανέβει στο κανάλι του Φεστιβάλ στο Youtube και θα μείνουν αναρτημένα.