Δερ-Μάιος: Προστασία του Δέρματος
Μαΐ 21 2024

 Ενημέρωση και Πρόληψη

Ο μήνας Μάιος έχει οριστεί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο, λοιπόν,  της εκστρατείας  ενημέρωσης ΔΕΡΜΑΪΟΣ για τον Καρκίνο του Δέρματος που διεξάγει η ΕΔΑΕ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  επισκέφτηκε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 15 Μαΐου η κυρία Ζωή Απάλλα, καθηγήτρια Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας ΑΠΘ, ΓΝΘ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΔΑΕ, και είχε μία ενημερωτική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου για τη σημασία της πρόληψης, της αυτοεξέτασης και της προστασίας από τον ήλιο. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο καθηγητής Βιολογίας Αλέξης Κοκκάλου και η φιλόλογος καθηγήτρια Ιφιγένεια Αναγνώστου.

Η κ. Απάλλα παρουσίασε στα παιδιά τους τύπους ύποπτων δερματικών βλαβών και τους τρόπους διάγνωσης της επικινδυνότητάς τους. Επίσης, διευκρίνισε τις κατηγορίες των ανθρώπων που απειλούνται περισσότερο λόγω του τύπου του δέρματός τους, του τρόπου ζωής τους και κληρονομικών παραγόντων. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικές εικόνες και φωτογραφίες κατέστησε σαφή στα παιδιά την ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμία να αυτοεξετάζεται σε μηνιαία βάση, καθώς και τα μέρη και τον τρόπο αυτοεξέτασης. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη επίσκεψης σε Δερματολόγο όταν παρατηρηθούν ύποπτες ελιές και σημάδια. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη μέτρων αυτοπροστασίας από τον ήλιο και υπέδειξε ποια είναι αυτά. Μετά το πέρας της ομιλίας, διανεμήθηκε στα παιδιά ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τους κινδύνους του ήλιου και τη σημασία της πρόληψης, πορτοκαλί βραχιολάκια σιλικόνης με το όνομα ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024  και δείγματα αντηλιακών προϊόντων.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, που όμως μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί με έγκαιρη διάγνωση. Οφείλουμε, λοιπόν, να καταλάβουμε όλοι και όλες,  που ζούμε σε μία χώρα με 336 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, την ανάγκη  να εξετάζουμε τακτικά το δέρμα μας και να προστατευόμαστε από τον ήλιο. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, ας τον κάνουμε, επομένως, φίλο μας, χωρίς να κινδυνεύουμε από τις βλαβερές επιπτώσεις του!