Οδηγική ασφάλεια και πολλή προσοχή
Μαΐ 21 2024

 και.. μια θετική στάση ζωής!

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 επισκέφτηκε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης ο κ. Δημήτρης Αντωνίου και είχε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Μιχαλόπουλου και τον συντονισμό της ανέλαβε η φιλόλογος καθηγήτρια Ιφιγένεια Αναγνώστου.

Ο κ. Αντωνίου είχε στα δεκάξι του χρόνια ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρόλα αυτά, δεν παραιτήθηκε από τη ζωή και τις προκλήσεις της. Ολοκλήρωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο ΠΑ.ΜΑΚ. Σήμερα εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία, διδάσκει Φυσική σε ιδιωτικό κολλέγιο, είναι συγγραφέας ενός κόμικ, δύο συλλογών διηγημάτων, ενός μυθιστορήματος και ενός αυτοβιογραφικού βιβλίου, συμμετέχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις, ταξιδεύει και πραγματοποιεί εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.

Ο κ. Αντωνίου μέσα από την προσωπική του ιστορία και ιστορίες φίλων και γνωστών του πέτυχε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο θέμα της αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που κρύβουν οι δρόμοι και της αποφυγής τροχαίων παραβιάσεων, γιατί –φυσικά– ο βιωματικός χαρακτήρας της παρουσίασης είναι αναντικατάστατος. Επισήμανε ότι πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι νόμοι και οι αρχές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν, γι΄ αυτό και οφείλουμε οι ίδιοι/ες να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική ταχύτητα, καθώς κάποιες φορές η αδιαφορία και η παραβίαση των κανόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες. Μιλώντας τη «γλώσσα» των παιδιών και μέσω του χιούμορ παρουσίασε πόσο πιο απλή και εύκολη είναι η ζωή των ατόμων με αναπηρία σε άλλες χώρες, όπου δεν υπάρχουν στερεότυπα και οι άνθρωποι αυτοί είναι ορατοί και αποδεκτοί από την κοινωνία, αφού αυτό που μετρά είναι ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του. Τόνισε, ακόμα, το πόσο σημαντική είναι η στήριξη των φίλων και της οικογένειας, για να παρακινηθεί κάποιο θύμα τροχαίου να ελπίζει και να συνεχίσει τη ζωή του. Επίσης, έδειξε κατανόηση απέναντι σε κάποιες αβλεψίες και παρορμήσεις οδηγών, όχι όμως απέναντι σε όσους εγκαταλείπουν τα θύματά τους.

Τέλος, έδωσε σε κάποιους μαθητές να φορέσουν γυαλιά που προσομοιάζουν τις επιπτώσεις στην όραση από την κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και την κούραση και τους κάλεσε να προσπαθήσουν να βαδίσουν σε μία συγκεκριμένη πορεία. Όσοι πραγματοποίησαν αυτό το πείραμα αντιλήφθηκαν πόσο δραματικές είναι οι συνέπειες στην όραση και τα αντανακλαστικά μας και ακόμα και οι τελευταίες τους αμφιβολίες καταρρίφθηκαν! Μετά το πέρας της συνάντησης διανεμήθηκε στα παιδιά το κόμικ που έχει συγγράψει ο κ. Αντωνίου «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια», που έχει ως στόχο την ενημέρωση για τη σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αντωνίου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση που παρείχε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Κυρίως, όμως, τον ευχαριστούμε για τη θετική αντιμετώπιση της ζωής που ανέδειξε, αφού μέσα από ένα δυσάρεστο γεγονός που τον οδήγησε σε μία δύσκολη κατάσταση, κατάφερε να γίνει ένας επιστήμονας και πολυπράγμων άνθρωπος, ενεργό και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, που επιπλέον ενημερώνει και ευαισθητοποιεί και άλλους. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρότυπο στάσης ζωής. Είμαστε σίγουροι/ες ότι αυτή η συζήτηση μαζί του θα είναι καθοριστική για την οδηγική συμπεριφορά των μαθητών και των μαθητριών μας που σύντομα θα θελήσουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης και θα αποτελέσουν τη νέα γενιά οδηγών.