Στους 6ους Μαθηματικούς Αγώνες
Μαΐ 21 2024

Οι διακρίσεις και η χαρά των Μαθηματικών

Στις 26 Απριλίου 2024 διεξήχθησαν στα Αρσάκεια Τοσίτσεια Εκάλης οι 6οι Μαθηματικοί Αγώνες, στους οποίους πήραν μέρος μαθητές από τα  Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, Ψυχικού, Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρχαν πολλές συμμετοχές και από άλλα σχολεία. [Περισσότερα για τη διοργάνωση εδώ]

Με αφορμή τους αγώνες αυτούς ταξιδέψαμε στην Αθήνα  στις 25 Απριλίου  11 μαθητές/τριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης  και 14 μαθητές/τριες του Αρσακείου Λυκείου, με συνοδούς καθηγήτριες/ή  τις/τον μαθηματικούς Λ. Μπίκου,  Ν. Σατσλή και Θ. Τσολάκη.

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Μαθηματικά ως παιχνίδι, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά με κοινό στόχο την καλύτερη πορεία της ομάδας τους. Στην προκριματική φάση ασχολήθηκαν με την επίλυση γρίφων, με μετρήσεις και κατασκευές μέσω πραγματικών προβλημάτων σε φυσικό περιβάλλον, ασκήσεις κλασικών μαθηματικών, καθώς και αντιμετώπιση ανοιχτών προβλημάτων.

Στην κατηγορία του Λυκείου στην προκριματική φάση την πρώτη θέση από τις συνολικά 53 ομάδες του Λυκείου, κατέλαβε  η ομάδα της ‘ Υποτείνουσας’, την οποία αποτελούσαν ο Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο Κωνσταντίνος-Ραφαήλ Πάνος,  ο Σπύρος Μπάμπας, ο  Γιάννης Ρεφανίδης και ο Αλέξανδρος Φραγκίδης!

Στην ίδια προκριματική φάση πήρε την 11η θέση από τις 53 η ομάδα των ‘Σμάρτιζ’, την οποία αποτελούσαν η Καλαιτζή Δώρα, η Κολτσάκη Δήμητρα, η Σουντουλίδου Πωλίνα και η Βάλια Τσιρά, ενώ εξαιρετική ήταν και η παρουσία της ομάδας ‘Άίνιγμα’  με τους  Κουνδουρά Ισαάκ, Ταρασίδη Θάνο, Τζίμα Γιάννη, Τοκμακίδη Σταύρο και  Τσίτο Χρήστο.

Συνεχίζοντας στον τελικό η ομάδα της ‘Υποτείνουσας’ ασχολήθηκε με σύνθετες ερωτήσεις κλειστού τύπου, καθώς και με ένα απαιτητικό πρόβλημα ανάπτυξης και έκλεισε την παρουσία της στους Αγώνες καταλαμβάνοντας τελικά την τρίτη θέση!

Στις ομάδες του Γυμνασίου συμμετείχαν οι μαθητές Ράπτης Αστέριος, Σουλιάδης Αργύρης, Τσιόμπρας Στέργιος, Σκαραγκάς Γιώργος, Αυγερίου Γιώργος, Αραμπατζής Νικόλας, Τιγκλιανίδης Λευτέρης, Μαρτινίδη Γεωργία-Χρυσάνθη, Τσάνη Παρασκευή, Τσαβλή Νικολέτα και Χειροπέδη Ραφαέλα.

Συγχαρητήρια παιδιά!! Τα Μαθηματικά βρίσκουν εφαρμογές παντού γύρω μας και μπορούν να γίνουν δελεαστικά για όλους!