Συνεχίζοντας τις δράσεις του Club littéraire sans frontières…
Ιούν 9 2023

.. προωθούμε την εξοικείωση με την Γαλλόφωνη Λογοτεχνία μέσα σε ένα κλίμα αυτενέργειας και κριτικού αναστοχασμού.

Από τον Ιανουάριο έως το Μάιο είχαμε την χαρά να συνεχίσουμε την  επαφή μας με ποικίλα είδη λογοτεχνίας (κόμικ, μυθιστορήματα, ποιήματα, καλλιγραφήματα κτλ). Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν αποσπάσματα που προσπάθησαν να τα αναλύσουν, αναπτύξουν και να τα συζητήσουν στην τάξη, μιας και προωθούσαν την ενσυναίσθηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απόρριψη κάθε μορφής βίας.

Ενδεικτικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες  είχαν την δυνατότητα κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς να δανειστούν λογοτεχνικά έργα που εμπλούτισαν την  βιβλιοθήκη του Club  του σχολείου τα οποία έχουν βραβευτεί με το βραβείο Choix Goncourt.

Με αφορμή πολύ συχνά  τον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών -παραδείγματος χάρη την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος-, οι μαθητές/τριές μας γνώρισαν  συγγραφείς που προσεγγίζουν  ανάλογα θέματα, αλλά και ποικίλα είδη λογοτεχνίας που με αυτενέργεια και αυτονομία αξιοποίησαν στην τάξη.

Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με τρόπους και εργαλεία, για να αναζητούν έργα ή αποσπάσματα από την Γαλλόφωνη Λογοτεχνία των τελευταίων δεκαετιών, να αναζητούν την βιογραφία ενός/μιας συγγραφέα και να βρίσκουν με αυτενέργεια αποσπάσματα που τους ενδιαφέρουν συνδυασμένα με άλλες μορφές τέχνης πχ μουσική, κινηματογράφο, θέατρο. Συνειδητοποίησαν επίσης πώς η Λογοτεχνία συνδέεται ως μορφή έκφρασης με την επικαιρότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Μάιο του 68 στο Παρίσι, καθώς με αφορμή τα κείμενα αναλύθηκαν τα μηνύματα και τα συνθήματα της εποχής.

Ενδεικτικά, έχοντας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το κινητό τους στην τάξη, αναζήτησαν λογοτεχνικά κείμενα που προσεγγίζουν τις ανάλογες θεματικές, κείμενα τα οποία τα αποτύπωσαν πολυτροπικά και δίγλωσσα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον συγγραφέα και εν συνεχεία ως έργα τέχνης τα  «κρέμασαν» στην «Grande Lessive / Μεγάλη Μπουγάδα», στην συμμετοχική μας έκθεση που ακόμα κοσμεί το  φουαγιέ του Λυκείου. [εδώ]

Οι μαθητές/τριές μας μέσα από την επαφή με τα βασικά γεγονότα του Μαΐου του 68, εργάστηκαν στην κριτική ανάλυση και στην κατανόηση συνθημάτων, μηνυμάτων που εμπλούτιζαν το γλωσσικό τοπίο της εποχής, όπου αναδυόταν η αμφισβήτηση της δυτικής κοινωνίας σε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της: καταναλωτισμό, θέαμα, διαφήμιση, ιεραρχία, γραφειοκρατία, κίβδηλη πληροφόρηση, οικονομισμό, αύξηση παραγωγικότητας, εκπαίδευση, εκλογές, κράτος, κόμματα, ιδεολογίες. Μάλιστα αξιοποιώντας κάποια συνθήματα δημιούργησαν πολυτροπικά έργα και αφίσες.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων  μας ήταν και η  επίσκεψη μιας ομάδας μαθητών/τριών στην 19η   Διεθνή Έκθεση  βιβλίου, όπου παρακολούθησαν τον βραβευμένο Mohamed Mbougar Sarr για το βιβλίο του La Plus Secrète Mémoire des hommes (εκδ. Philippe Rey).

 Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να του ζητήσουν να τους γράψει κάποια αφιέρωση για το Club, σημείωμα που κόσμησε την έκθεση του σχολείου μας αλλά θα μας θυμίζει πάντα πόσο σημαντική είναι να έρθουμε σε επαφή με τη Γαλλόφωνη Λογοτεχνία χωρίς σύνορα:

“ A quoi sert la littérature ?

A beaucoup de choses, mais surtout à rappeler ce qu’est l’humanité, dans ses ombres et dans ses grandes lumières »

«Σε τι χρησιμεύει η λογοτεχνία;

Σε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα να θυμηθούμε τι είναι η ανθρωπότητα, στις σκιές και στα μεγάλα φώτα της»

6.5.2023

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την επιλογή λογοτεχνικών έργων, καθώς και για την εμψύχωση του Club Liitéraire sans frontières είναι η εκπαιδευτικός γαλλικών Γιώτα Γάτση σε συνεργασία με την φιλόλογο Ιφιγένεια Αναγνώστου και την μαθηματικό Χαρά Τασιούλα.