Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση Space EDUnity/ERASMUS+
Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση βασικών γνώσεων παρατήρησης της Γης, εφαρμογών των δορυφόρων και της online πλατφόρμας οπτικοποίησης δορυφορικών δεδομένων EO Browser, στο πλαίσιο συμμετοχής του Σχολείου στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού έργου Space EDUnity/ERASMUS+.
Η Επιχειρησιακή Μονάδα «Κέντρο Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεσκόπησης BEYOND» του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο «Space EDUnity: Δημιουργία μαθητικών κοινοτήτων για την ενσωμάτωση δεδομένων πληθοπορισμού, τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής με στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+.
Το εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάστηκε βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «BeyondEDU: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαστημική τεχνολογία και την τηλεπισκόπηση», το οποίο έχει λάβει έγκριση από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενεργών μαθητικών κοινοτήτων και την εκπαίδευσή τους στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών δορυφορικής τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τον κ.Λευτέρη Θεοδωρόπουλο, συνεργάτη του ΕΑΑ, με τρόπο παραστατικό και κατανοητό, σχετικά με το Πρόγραμμα Γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και παρέχει πληροφορίες με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της Ε.Ε. και την εταιρεία Mercator Océan.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των τμημάτων Ζώνης Πολιτισμού & Επιστημών Α΄ Λυκείου που φέτος επεξεργάζονται τις θεματικές «Επικοινωνίες στο βαθύ διάστημα» και «Πολυμέσα και eTwinning. Γλώσσα και εικόνα: Αποστολή Artemis» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κ. Β. Τεμπερεκίδη, την κ. Χ. Αλεξάνδρου και την κ. Σ. Καρασάββα.