Επαναλειτουργία των Σχολείων – Ενημέρωση και Οδηγίες
Μαΐ 9 2020

Επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα με προσοχή και ασφάλεια

Μετά και την Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών [εδώ] και την αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας [εδώ],  τα Γυμνάσια και τα Λύκεια επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με επέκταση του διδακτικού έτους μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέρχονται στο Σχολείο εκ περιτροπής σε υπο-τμήματα (που προκύπτουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) ως εξής: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.  Στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας οι μαθητές και οι μαθήτριες του υπο-τμήματος που δεν παρίσταται φυσικά στο Σχολείο, θα παρακολουθούν το μάθημα που θα διεξάγεται στην αίθουσα μέσα από τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία πραγματοποιείται η εξ αποστάσεως συγχρονική εκπαίδευση στο Σχολείο μας.

Ο χωρισμός των παιδιών στα υπο-τμήματα γίνεται αλφαβητικά, ώστε να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος περιορισμός του συγχρωτισμού, και επισυνάπτεται. Είναι σαφές ότι επιβάλλεται η πιστή και χωρίς παρεκκλίσεις τήρησή του για την ασφάλεια όλων μας.

Το ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου [εδώ] κατατοπιστικές και σαφείς οδηγίες, η τήρηση των οποίων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση της ασφάλειας όλων μας. Θα ήταν πολύ σημαντικό να τις μελετήσετε γονείς, μαθητές και μαθήτριες, προσεκτικά και να φροντίσετε για την τήρησή τους. Στην πρώτη συνάντησή μας με τα παιδιά θα τους παρουσιάσουμε κι εμείς τις σχετικές οδηγίες τονίζοντας τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησής τους. Επισημαίνουμε, επίσης, πως για την αποφυγή συνωστισμού απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων, συνεπώς τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους ό,τι χρειάζονται για τη σίτισή τους.

Με προσεκτικά βήματα και όλα τα αναγκαία μέτρα εισερχόμαστε, επομένως, σε μια νέα καθημερινότητα. Το Σχολείο έχει φροντίσει για την συνολική εκ νέου απολύμανση του κτηρίου, την αραίωση των θρανίων, την τακτική καθημερινή απολύμανση των αιθουσών τόσο πριν και μετά την προσέλευση των παιδιών όσο και κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος, την εξασφάλιση αντισηπτικών και τον διαρκή αερισμό των χώρων. Οι καθηγητές θα επισημαίνουν διαρκώς στα παιδιά την ουσιαστική ανάγκη τήρησης όλων των προφυλάξεων με στόχο να εμπεδωθεί σε όλους μας η συνείδηση της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης, που θα αποτελέσει όφελος και παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Ελπίζουμε και ευχόμαστε πως μέρα με τη μέρα επανερχόμαστε ασφαλείς και πιο ώριμοι στην καθημερινότητά μας.

Συμβουλευτείτε τα σχετικά αρχεία του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ:

 

Πληροφορίες και Προστασία

Σενάρια άσκησης

Οδηγίες για γονείς 

Οδηγίες για εφήβους

Χρήση Μάσκας

Υγιεινή χεριών