Athens EU Model Junior, ΕΛΙΑΜΕΠ
Δεκ 2 2019

αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση

Από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου το Σχολείο μας έλαβε μέρος στην 4η Προσομοίωση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Athens EU Model Junior στην Αθήνα. Την Προσομοίωση διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του δικτύου Europe Direct, που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το Athens EU Model Junior είναι μια διήμερη άσκηση προσομοίωσης δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για μια αναπαράσταση των εργασιών των δύο οργάνων, στην οποία συμμετείχαν 96 μαθητές από 16 σχολεία από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υποδύθηκαν το ρόλο Ευρωπαίων Επιτρόπων ή Υπουργών των Εξωτερικών των κρατών-μελών ή άλλους ρόλους, συμβούλων των Υπουργών Εξωτερικών, δημοσιογράφων και άλλων φορέων που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και μη κυβερνητικές οργανώσεις (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, κ.ά). Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος της προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαχείριση επίκαιρων προβλημάτων.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επελέγη το Σχολείο μας, το οποίο εκπροσώπησαν έξι μαθητές και μαθήτριες: η Αγάπη Βλάχου, η Κρίστα Ιεροπούλου, η Βίβιαν Πράττου και η Πηνελόπη Σαπιρίδου (από την Α΄ Λυκείου) και ο Απόστολος Βεκόπουλος και ο Κωνσταντίνος  Καραθάνος (από τη Β’  Λυκείου).

Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου ανατέθηκαν, μετά από κλήρωση, στους μαθητές και τις μαθήτριες οι ρόλοι τους. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετείχαν ο Απόστολος ως Πρόεδρος της Επιτροπής (Jean-Claude Juncker) και η Κρίστα ως Εκπρόσωπος Αξιωματούχος της Αφρικανικής Ένωσης. Στο Συμβούλιο Υπουργών θα συμμετείχαν η Αγάπη ως Υπουργός Εξωτερικών των Κάτω Χωρών (Stef Blok), η Βίβιαν ως Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, ο Κωνσταντίνος ως Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου και η Πηνελόπη ως Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας (Simon Coveney). Όλοι οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, μελέτησαν τα χαρτοφυλάκιά τους και έγραψαν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσίαζαν στην Προσομοίωση.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου έγινε η Τελετή Έναρξης των εργασιών, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Καθηγητής Γ. Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Γ. Μακροπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Καθηγήτρια Ε. Δούση, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ΕΚΠΑ.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η Προσομοίωση των δύο Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Οι μαθητές και μαθήτριες συνήλθαν στα δύο όργανα, συζήτησαν και διαπραγματεύθηκαν μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Στο τέλος της ημέρας κατέληξαν σε δύο κείμενα, μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ξεναγήθηκαν στην Έκθεση «ΠΟΙΗΤΙΚΑ – Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση» του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη. Οι μαθητές μας βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα τα πορτρέτα των ποιητών και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον καλλιτέχνη.
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου πραγμαοποιήθηκε η Τελετή Λήξης στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μ.-Αθ.Δημόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Καθηγητής Λ. Τσούκαλης. Ο μαθητής μας Απόστολος Βεκόπουλος επελέγη, ανάμεσα σε όλους τους συνέδρους, να παρουσιάσει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό μας έκανε όλους υπερήφανους και τον συγχαίρουμε θερμά!

Συγχαρητήρια αξίζουν όλα τα παιδιά μας, για την ενδελεχή προετοιμασία τους, για τη συμμετοχή τους στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, καθώς και για την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Ελπίζουμε στο μέλλον και άλλοι μαθητές και μαθήτριές μας να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παρόμοια συνέδρια, γιατί τα  οφέλη είναι πολλαπλά.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες προετοίμασε η φιλόλογος Βίνια Δεμίρη, η οποία και τους συνόδευσε στην Αθήνα, μαζί με την οικονομολόγο Μαρία Αμαλία Βέργουλα.

Άρθρο της Καθημερινής για την εκδήλωση (κάντε κλικ εδώ).