“Μες στου κόσμου την αρένα..” Τρίτο και τελευταίο εργαστήριο με τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά
Φεβ 11 2023

Το τρίτο και τελευταίο εργαστήριο με τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, κατά την 4η και 5η διδακτική ώρα στο γραφείο της Διεύθυνσης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεων των μαθητών/μαθητριών και των υπεύθυνων καθηγητών/καθηγητριών  του Εργαστηρίου 4 «Συνομιλούμε με σύγχρονους δημιουργούς για τη Μικρά Ασία και το ‘22» εν όψει της προετοιμασίας για το 9ο Μαθητικό Παναρσακειακό Συνέδριο «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού».

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ανάγνωση του διηγήματος «Πορεία προς Ανατολάς» από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον κ. Φραντζολά. Ακολούθησε ο σχολιασμός του, κατά τον οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της έμπνευσης για τη συγγραφή του, τις επιδράσεις που δέχθηκε και τα στοιχεία διακειμενικότητας που υπάρχουν. Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στη βία και τις πραγματικές αιτίες των πολέμων: δηλαδή, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη,

  • τον φόβο για την ανωτερότητα του αντιπάλου,
  • την ανθρώπινη φιλοδοξία και
  • τη μανία για κέρδος.

Αναδείχθηκε, παράλληλα, ο ρόλος των ανθρώπινων παθών, όπως η εκδικητικότητα, η υπεροψία, η απληστία, τα λεγόμενα «θηρία» κατά τον Beaudelaire. Ο κ. Φραντζολάς έκανε, επίσης, αναφορά στο έργο του René Girard «Η βία και το ιερό», σύμφωνα με το οποίο την έλλειψη ιεραρχίας και διαφορετικότητας ακολουθεί μία κρίση, ένας «λοιμός» που, αν δεν υπάρξει εγκαίρως ένα εξιλαστήριο θύμα για να θυσιαστεί, οδηγεί αναπόφευκτα στη τυφλή βία. Τέλος, ο κ. Φραντζολάς επέλεξε να κλείσει αυτή τη συνάντηση και τον κύκλο των εργαστηρίων με μία σοφή ρήση («Να μην εύχεσαι να γίνει πόλεμος») του παππού του, ενός απλού και πολυβασανισμένου από τον πόλεμο και την προσφυγιά ανθρώπου, που περικλείει μέσα στην απλότητά της όλες τις συμφορές και τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του ανθρώπου.

Όλες οι συναντήσεις της ομάδας με τον κ. Φραντζολά υπήρξαν μία πραγματική «συν-ομιλία» με έναν σύγχρονο δημιουργό, από την οποία βγήκαμε πολλαπλά κερδισμένοι/ες. Μαζί του περιδιαβήκαμε όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός έργου τέχνης, μέσα από τις διηγήσεις του «ζωντάνεψαν» οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που τον επηρέασαν στο έργο του και τέλος, προβληματιστήκαμε για τον ρόλο της βίας, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της.

Στο περιθώριο -ή, μάλλον, στον πυρήνα- του εργαστηρίου, μαθήτριες και μαθητές με μουσικά χαρίσματα (οι μαθητές Αντώνης Ατζέμης και ο Νικόλας Ιωσηφίδης στο βιολί, η μαθήτρια Αλκμήνη Μπακαλιού στο φλάουτο και οι μαθήτριες Σταυρούλα Αλεξίου, Κατερίνα Αραμπατζή, Δάφνη Καλογήρου, Αναστασία Καπέλη και Ρωξάνη Κατσάνου στα φωνητικά) ερμήνευσαν με τη συνοδεία του δημιουργού στην κιθάρα για ακόμη μία φορά το τραγούδι του Γιώργου Φραντζολά “Η φωνή του Ξένου”.

Το επόμενο στάδιο της προετοιμασίας μας για το 9ο Παναρσακειακό συνέδριο θα είναι να συνοψίσουμε όσα αποκομίσαμε από τις συναντήσεις μας με τον κ. Φραντζολά στην παρουσίαση του Εργαστηρίου μας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.