Ο Χώρος και το Ιερό. Διδακτική επίσκεψη για τη μελέτη της σχέσης τους
Μαΐ 1 2019

Την Παρασκευή 13 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ο Χώρος και το Ιερό» που εκπονείται τη φετινή χρονιά στο Σχολείο μας, οι μαθητές της Γ΄ τάξης που συμμετέχουν σε αυτό, επισκέφθηκαν τρεις σημαντικούς χώρους λατρείας των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που βρίσκονται στην πόλη μας.

Πριν την επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν τρεις προπαρασκευαστικές παρουσιάσεις, μία για κάθε θρησκευτικό χώρο. Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τριών θρησκευμάτων με έμφαση στην κοινή καταγωγή και γνωριμία με τον ιερό χώρο κάθε θρησκεύματος, τα στάδια εξέλιξής τους έως και σήμερα, καθώς και τη δομή και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Με διαφάνειες και κείμενα μελετήθηκε, επίσης, η διαμόρφωση και εξέλιξη του κτιριακού τύπου των χώρων λατρείας: από τα πρώτα κτίσματα στους σύγχρονους ναούς και τεμένη, αλλά και η αποτύπωση σε αυτά των βασικών αρχών και δογμάτων της πίστης.

Στη διδακτική επίσκεψη οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου, στην εβραϊκή Συναγωγή Γιάδ Λεζικαρόν και στο ιδιαίτερο μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί. Με αφορμή την ξενάγηση, μελετήθηκε και συζητήθηκε αναλυτικά το πώς επιδρά το θρησκευτικό βίωμα στη διαμόρφωση του χώρου, αλλά και πώς επηρεάζει η αρχιτεκτονική του χώρου το θρησκευτικό συναίσθημα. Οι μαθητές, μελετώντας, συγκρίνοντας και εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές στα ιερά των τριών θρησκευμάτων, κατανόησαν σε βάθος την ανθρώπινη ανάγκη για την ύπαρξη ιερού χώρου έκφρασης της πίστης και λατρείας, εκεί όπου ενώνεται το πνευματικό με το υλικό στοιχείο.

Στη διδακτική επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές: Μυρτώ Δημόκα, Σοφία Ηλιάδου, Χρήστος Κουδρόγλου, Νικόλαος Κώστα, Ζένια Ματέλα, Έκτορας Μεντεσίδης, Ειρήνη Μητακίδου, Δήμος Ναϊσίδης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Στεφανί Πετρίδου, Ειρήνη Σαββίδου, Ελένη-Μαρία Σαρρή, Στέλλα Τσαβλή και Άννα-Μαρία Υφαντή.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος Αποστολία Δεμερτζή και Ευλαμπία Τσιρέλη.