Ένα σπάνιο μάθημα Ιστορίας από τους μαθητές μας στο Γαλλικό Ινστιτούτο: Η Γαλλική παρουσία στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης
Απρ 30 2019

Tη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 μαθήτριες και μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. παρουσίασαν στην αίθουσα «Αλλατίνη-Dassault» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ένα πρωτότυπο δρώμενο (μουσικοθεατρικό αναλόγιο) με τίτλο «Η Γαλλική παρουσία στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης». Η παρουσίαση του δρώμενου, καρπός του ομώνυμου Πολιτιστικού Προγράμματος που εκπονείται τη φετινή σχολική χρονιά στα Σχολεία μας, εντάχθηκε στον κύκλο εκδηλώσεων «Souvenirs de Salonique» που διοργανώνει το Γαλλικό Προξενείο τον φετινό Μάρτιο-Απρίλιο.

Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου, Κατερίνα Σπυροπούλου, και ο διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νευροκοπλής.

Θέμα του δρώμενου ήταν η αναζήτηση των γαλλικών αρχιτεκτονικών αποτυπωμάτων στη Θεσσαλονίκη και της συμβολής τους στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης μας. Το δρώμενο επικεντρώθηκε σε τέσσερις αρχιτεκτονικές δομές, που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από την Οθωμανική περίοδο στην ευρωπαϊκή εικόνα της πόλης:

  • τη Μονή Λαζαριστών,
  • την πλατεία Αριστοτέλους (σχέδιο του Εμπράρ),
  • το λιμάνι, από το εμπορικό του τμήμα (κατασκευασμένο από τη γαλλική εταιρεία «Société Ottomane de Construction du Portde Salonique») μέχρι τη νέα Παραλία, και
  • το Ζέιτελνικ και τη Μονή Λαζαριστών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, έχοντας ως οδηγό αυθεντικό αρχειακό υλικό (λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο που ευγενικά παραχωρήθηκαν από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης) και εμπνευσμένοι από αναγνώσματα και προσωπικές μαρτυρίες, ανέδειξαν την παρουσία των Γάλλων στη Θεσσαλονίκη και ανασύνθεσαν την ιστορική μνήμη σε ζωντανή παρουσία. Για την υλοποίηση του δρώμενου εξαιρετικά πολύτιμη ήταν η συνδρομή της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot.

Τα παιδιά με τις αφηγήσεις, τα δρώμενα και τις όμορφες μελωδίες της Χορωδίας μας, με τη συνοδεία των δύο βιολιών και του πιάνου, κατόρθωσαν να ζωντανέψουν στα μάτια των θεατών εικόνες από την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής περιόδου, την κατασκευή του λιμανιού, την απόβαση των στρατευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την εγκατάστασή τους στο Ζέιτελνικ, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, και τον ανασχεδιασμό της από τον Γάλλο Αρχιτέκτονα Εμπράρ. Χωρίς υπερβολή, τα παιδιά παρέδωσαν ένα σπάνιο και πολύτιμο μάθημα Ιστορίας σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν και η τέως διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου

Τους μαθητές προετοίμασαν και καθοδήγησαν οι καθηγήτριες Γαλλικών Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη και Σοφία Καρασάββα, οι φιλόλογοι Μαρία Φωτίου, Λεωνίδας Κατσικαρίδης και Παναγιώτα Πλατσή, η καθηγήτρια Τεχνολογίας Αποστολία Δεμερτζή και η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

Δείτε την παρουσίαση και ξεφυλλίστε το έντυπο με το κείμενο του δρώμενου,

κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια: