Επιμορφωτικό σεμινάριο της Ομάδας διαμεσολάβησης και πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Οκτ 31 2021

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Σχολείου μας η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση των μαθητών που στελεχώνουν την Ομάδα διαμεσολάβησης και πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού́, με την κυρία Νάνσυ Πιλωνά, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, και για πολλά χρόνια καθηγήτρια του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, με πολυετή πείρα σε θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων και τον σχολικό εκφοβισμό.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες: Την πρώτη ώρα δόθηκε έμφαση στη θεωρία και στην ανάλυση εννοιών σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, τον εντοπισμό, την πρόληψή του και τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, ενώ τη δεύτερη ώρα οι μαθητές πήραν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια. Η συμμετοχή και ανταπόκριση των μαθητών ήταν πολύ θετική, το ενδιαφέρον τους εξαιρετικά υψηλό, όπως και η συμβολή τους στις συζητήσεις και στα βιωματικά εργαστήρια.

Τα 20 μέλη της Ομάδας για τη διαμεσολάβηση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού́ είναι μαθητές από τα πενταμελή προεδρεία των 9 τμημάτων και το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του Σχολείου και στόχος είναι να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις ενημέρωσης για τη σχολική βία και την πρόληψή της. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα εκφοβισμού και διακρίσεων, θα σχεδιάζονται από τα μέλη της Ομάδας και θα περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, πρόσκληση ειδικών, συζήτηση και προβολή βιβλίων και ταινιών, ενημέρωση και επιμέλεια ενός πίνακα αναρτήσεων με υλικό σχετικό με τους προβληματισμούς της Ομάδας, σύνταξη κειμένων, σχεδιασμό αφίσας και κάθε άλλη σχετική εκδήλωση. Η παρουσία και η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στην Ομάδα θα εμπλουτίσει τη δραστηριότητά της και θα διευκολύνει την ουσιαστική πρόληψη εντάσεων, καθώς η δική τους ματιά και γνώμη θα λειτουργεί πιο άμεσα χάρη στην εγγύτητά της και τη φυσική επαφή της με την καθημερινή ζωή και τις έγνοιες των συμμαθητών τους.

Τις δράσεις της Ομάδας για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και τη διαμεσολάβηση συντονίζει η καθηγήτρια Αγγλικών Τότα Οικονόμου.

Υπεύθυνοι καθηγητές της Ομάδας για τη διαμεσολάβηση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, στους οποίους μπορεί να απευθύνεται κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας, προκειμένου να μοιραστεί τον προβληματισμό ή τις ιδέες του σχετικά με φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είναι ανά τάξη οι εξής:

  • Α’ τάξη: Βασίλης Τεμπερεκίδης (Σύμβουλος σχολικής ζωής Α΄ τάξης), Γιώτα Γάτση και Γιώτα Ψωμιάδου
  • Β’ τάξη: Αλέξης Αλεξίου (Σύμβουλος σχολικής ζωής Β΄ τάξης), Νικολέτα Σατσλή και Γιώτα Γάτση
  • Γ’ τάξη: Ελένη Κόντα (Σύμβουλος σχολικής ζωής Γ΄ τάξης), Γεωργία Στεφανίδου, Όλγα Ντίνα και Βάσω Αργυροπούλου

Οι μαθητές που στελεχώνουν την Ομάδα για τη διαμεσολάβηση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι ανά τμήμα οι εξής:

Α1     Ευθυβούλη Μαριάννα, Θεοδοσίου Βασίλης

Α2     Νικολαΐδης Δημήτρης, Παπαντωνοπούλου Αλκμήνη,

Α3     Ράπτης Αστέρης, Χειροπέδη Ραφαέλα

B1      Δαύρης Άνθιμος, Καλογήρου Δάφνη

B2      Μανωλόπουλος Ανδρέας, Οικονόμου Κωνσταντίνα

B3      Παπαλεξανδρής Μιλτιάδης, Τζιτζή Βασιλική

Γ1      Αλεξίου Σταυρούλα, Ιωσηφίδης Νικόλας

Γ2      Καπίταλη Χριστίνα, Παπαοικονόμου Δημήτρης

Γ3      Πολυχρονάκος Θεμιστοκλής, Ταμπάκη Μαρία

και τα δύο μέλη του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, Κάλτσου Ελίζα και Παπαδόπουλος Σοφοκλής.