Εκλογές Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου: ένα βιωματικό μάθημα δημοκρατίας στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Οκτ 28 2021

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης διεξήγαγε τις εκλογές για την ανάδειξη του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου. Για την αποφυγή του συγχρωτισμού διαφορετικών τμημάτων οι εκλογές διεξήχθησαν με διαδικτυακή προεκλογική εκστρατεία αλλά και ψηφοφορία, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Οι σαράντα υποψήφιοι και υποψήφιες συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο, από όπου παρουσίασαν με τάξη, αλληλοσεβασμό και δροσερή εφηβική πρωτοτυπία την υποψηφιότητά τους, εκθέτοντας διαδικτυακά στους συμμαθητές τα σχέδιά τους. Οι προεκλογικές ομιλίες τους αναμεταδίδονταν σε όλες τις αίθουσες, όπου βρίσκονταν οι συμμαθητές τους, καθώς είχε προηγηθεί η διαδικτυακή σύνδεση με το αμφιθέατρο.

Σταχυολογούμε μια μικρή ανθολογία προεκλογικών εξαγγελιών:

«Θεωρώ αναγκαίο να ακούγεται η φωνή και των δύο φύλων στο Δεκαπενταμελές. Όταν θα έρθει η στιγμή να υποστηρίξω τη γνώμη των συμμαθητών και των συμμαθητριών μου στα γραφεία των καθηγητών και της Διεύθυνσης, θα είμαι πάντα παρούσα.»

Σταυρούλα Αλεξίου

«Με τη δική σας ψήφο εγγυώμαι ότι όλοι μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Είμαστε παιδιά και έχουμε να ζήσουμε ωραίες στιγμές με τους φίλους και τους καθηγητές μας.»

Γιώργος Αυγερίου

«Εγώ δεν μιλάω μόνο για την αλλαγή, αλλά πραγματοποιώ την αλλαγή! Η φωνή σου θα είναι και η δική μου φωνή, επομένως η ψήφος σε εμένα θα σημαίνει επιτυχία για όλους μας!»

Ιωάννα Γραμματικοπούλου

«Είμαι σίγουρος πως μπορώ να συμβάλλω στην καλή λειτουργία του νέου Δεκαπενταμελούς.»

Αλέξανδρος Μακρής

«Επειδή οι ομάδες είναι αυτές που κάνουν τα σημαντικά πράγματα, εμπιστευθείτε με, για να δημιουργήσουμε μια ομάδα και να λειτουργήσουμε ομαδικά, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας στο Σχολείο.»

Ευάγγελος Νταόπουλος

«Αν εκλεγώ, θα καταθέσω και την ψυχή μου, ώστε να προοδεύσει το σχολικό μας περιβάλλον, αξιοποιώντας τις ιδέες μας. Όλη αυτή την ενέργεια που έχουμε, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.»

Κωνσταντίνα Οικονόμου

«Θα σταθώ δίπλα σε όλα τα παιδιά, σε περίπτωση που νιώθουν αδικημένα, και θα υπερασπισθώ την αξιοπρέπεια του καθενός από εσάς.»

Νίκος Παπαντωνόπουλος

«Πιστεύω πως διαθέτω τις δεξιότητες συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων που αφορούν όλους τους μαθητές.»

Αλέξανδρος Παυλίδης

«Θα διαθέσω όλη μου την ενεργητικότητα και την επινοητικότητα για να βρούμε νέες ιδέες! Το μόνο που με νοιάζει είναι να βοηθήσω τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου!»

Αστέριος Ράπτης

«Δεσμεύομαι ότι, αν εκλεγώ στο Δεκαπενταμελές, σε 73 μέρες θα σας φέρω τα Χριστούγεννα. Και δεν σταματάω εκεί! Προλάβετε τη μεγάλη μου προσφορά! Μόνο για σήμερα: οι πρώτοι 220 που θα με ψηφίσετε, μαζί με τα Χριστούγεννα θα κερδίσετε και τουλάχιστον δύο βδομάδες διακοπών! Μην ξεχνάτε: μόνο ο Βασίλης φέρνει δώρα σαν τον Άγιο Βασίλη»

Βασίλης Ρηγόπουλος

Η ηλεκτρονική καταμέτρηση των ψήφων έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα και έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και όλου του Σχολείου: τα δεκαπέντε μέλη του Μαθητικού Συμβουλίου του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για τη σχολική χρονιά 2021-2022 είναι τα εξής, κατά σειρά ψήφων που έλαβαν:

 1. Σταυρούλα Αλεξίου (106)
 2. Ελίζα Κάλτσου (95)
 3. Σταμάτης Συμεωνίδης (87)
 4. Αλέξανδρος Παυλίδης (55)
 5. Μιλτιάδης Παπαλεξανδρής (48)
 6. Βασιλική Αποστολίδου (45)
 7. Αφροδίτη Κανίδου (44)
 8. Δάφνη Καλογήρου (41)
 9. Δημήτρης Συμεωνίδης (39)
 10. Βασίλης Παύλου (39)
 11. Θεανώ Ιωάννου (36)
 12. Φίλιππος Πρωτοφανούσης (35)
 13. Σοφοκλής Παπαδόπουλος (34)
 14. Νίκος Λάγιος (33)
 15. Αλέξανδρος Φασουράκης (32)

Στη 15η θέση ισοβάθμησαν με 32 ψήφους ο Αλέξανδρος Φασουράκης, η Ρωξάνη Κατσάνου και ο Νίκος Συρόπουλος. Στην επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία, που διεξήχθη την επόμενη ημέρα, ο Αλέξανδρος Φασουράκης εξελέγη, με δύο ψήφους διαφορά, ως 15ο τακτικό μέλος. Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν οι: Ρωξάνη Κατσάνου (32), Νίκος Συρόπουλος (32), Μιχάλης Βασιλάκης (31), Άρης Γκιουλέκας (31) και Νίκος Ιωσηφίδης (31)

Αμέσως μετά, στην πρώτη του συνεδρίαση, το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και ανέδειξε το Προεδρείο του, αποτελούμενο από τους εξής:

Πρόεδρος: Σταυρούλα Αλεξίου

Αντιπρόεδρος: Σταμάτης Συμεωνίδης

Γραμματέας: Αφροδίτη Κανίδου

Συγχαρητήρια στο καινούργιο μας Δεκαπενταμελές Συμβούλιο και ευχές για άριστη, γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία!