Η συμμετοχή των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο 7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο
Μαΐ 5 2019

Την Τετάρτη 17 Απριλίου και την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, το 7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί». Το Συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 1.800 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία, καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ενώ συμμετείχαν ως προεδρεύοντες των Συνεδριών διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν (ως εισηγήσεις, δρώμενα, poster, εκθέσεις έργων) συνολικά 130 εργασίες που εκπονήθηκαν από τους μαθητές υπό την επίβλεψη 120 εκπαιδευτικών. Έξι από τις εισηγήσεις, δύο από τις οποίες σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο, παρουσιάστηκαν από μαθητές του Σχολείου μας, οι οποίοι εξέθεσαν τα θέματα που πραγματεύτηκαν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο και απάντησαν εύστοχα σε ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους συμμετέχοντες συνέδρους. Τα θετικά σχόλια που εισέπραξαν οι μαθητές μας για τις άρτιες εισηγήσεις τους, επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη μεθοδικότητα, τη συνέπεια και τον ζήλο που επέδειξαν όλο το διάστημα της ενασχόλησής τους με τις θεματικές που επέλεξαν.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας ήταν οι εξής:  

Ευφυή συστήματα διδασκαλίας. Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

Δείτε την παρουσίαση και διαβάστε την εισήγηση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

 

Από το 1948 στο 1984 και από το 2018 στο 2081. Επινοώντας το μέλλον, με αφετηρία το προφητικό «1984» του Τζωρτζ Όργουελ και όχημα τη δημιουργική γραφή

Δείτε την παρουσίαση και διαβάστε την εισήγηση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

 

Οι πλαστές ειδήσεις του διαδικτύου και η διαλεύκανσή τους: bad news για fake news

Δείτε την παρουσίαση και διαβάστε την εισήγηση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

 

Untitled pixel: Μια διαδρομή στην ψηφιακή τέχνη

Δείτε την παρουσίαση και διαβάστε την εισήγηση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

 

«Ἐκών ἄκων» / Θέλοντας και μη. Ταινία μικρού μήκους με έμπνευση το ηχοτοπίο [σε συνεργασία με το Λύκειο]

Δείτε την ταινία, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

 

Ποιος θεός και ποιος άνθρωπος; Αναζητώντας πυξίδα στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» της ψηφιακής τεχνολογίας [σε συνεργασία με το Λύκειο]

Δείτε την παρουσίαση και διαβάστε την εισήγηση, καθώς και την αναδημοσίευσή της στο διαδικτυακό περιοδικό ResPublica, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

 

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που θέτουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για τη γλώσσα και την ανθρώπινη σκέψη και επικοινωνία. Κεντρικός ομιλητής και επίσημος προσκεκλημένος του Συνεδρίου ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο οποίος έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Δασκαλάκη «Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας;», η οποία μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας των Αρσακείων Σχολείων για να την παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι μαθητές του Σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη, επικεντρώθηκε στην τεχνολογική επανάσταση που έχει συντελεστεί κατά τα τελευταία χρόνια και στις εξελίξεις που αναμένεται να σημειωθούν στο μέλλον, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στους προβληματισμούς που προκύπτουν από την επανάσταση αυτή τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ηθικό, νομικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του καθηγητή Δασκαλάκη δύο μαθητές και ένας απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων τού απηύθυναν ερωτήσεις, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με επιμέρους πτυχές της ομιλίας του.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος, αφού παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των μαθητών, αναφέρθηκε στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» που αξιοποιεί τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι μαθητές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να επισκεφτούν το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, αλλά και να περπατήσουν στους όμορφους δρόμους της Πλάκας. Τους μαθητές καθοδήγησαν και συνόδευσαν ο διευθυντής του Σχολείου, Αθανάσιος Νευροκοπλής, και οι εκπαιδευτικοί Αποστολία Δεμερτζή, Βαγγέλης Δήμος, Ελένη Κόντα και Βασίλης Τεμπερεκίδης.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για την εξαιρετική παρουσία τους!