Νεογράφημα τ. 24: Αφιέρωμα [μέρος β΄] στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 / Επίκαιρα και παντοτινά
Ιαν 19 2022

Καθώς ολοκληρώνει τον κύκλο της μια γιορτή, πραγματικό βαρόμετρο για το ουσιαστικό περιεχόμενό της είναι το αίσθημα που αφήνει, η επίγευσή της. Διαβάζοντας τα κείμενα των παιδιών στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του ҆21, έχεις την αίσθηση πως βρήκαν τον τρόπο και το ζύγι να ισορροπήσουν ανάμεσα στο πριν και το μετά, να συνταιριάξουν σε μια ενότητα οργανική τη μνήμη με τη ζωή.

Προσηλωμένοι οι νεαροί συντάκτες σε μια ματιά όσο γίνεται πιο στοχαστική, συνταίριασαν τη συγκίνηση με τον συλλογισμό και την κριτική ανάγνωση των γεγονότων, αναμετρούμενοι κατά βάθος με την κρισιμότητα των επιλογών κι αναζητώντας το νόημά τους.

Παράλληλα,  στη δεύτερη ενότητα του περιοδικού μας «Επίκαιρα και παντοτινά» θα βρει και θα χαρεί ο αναγνώστης κείμενα στα οποία αναμετριέται και υψώνεται με το δικό της θάρρος η εφηβική ευαισθησία κατέναντι σε ό,τι την κάνει να ασφυκτιά και να διαμαρτύρεται: τα στερεότυπα, τον εκφοβισμό, την ανελευθερία.

Κι αν μοιάζει κάπως με νόμισμα δύο όψεων το 24ο τεύχος του περιοδικού μας, είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη βιβλική προτροπή πως ό,τι μας χαρίστηκε, έχουμε χρέος να το χαρίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας («δωρεάν ἐλάβετε, δωρεάν δότε», Μτ 10, 8).

 

Διαβάστε το 24ο τεύχος, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

 

Κατεβάστε  και αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας το 24ο τεύχος,

κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

 

Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη με όλα τα τεύχη,

κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο: